Hopp til innhold

Kongeparet kom til sine egne

Kongeparet har flere ganger sagt at det å besøke Vestfold er som å komme hjem. Tirsdag kom de til Tjøme, hvor de har landsted.

Den lokale seilforeningen fylte Sandøsund med Færdersnekker, da kongeskipet
Norge seilte inn i kongeparets eget sommerparadis - Tjøme.

Flere ganger har kongeparet sagt at det å besøke Vestfold er som å komme hjem. Og torsdag kom de til Tjøme, hvor de har landsted.Færdersnekken kjennes lett igjen på den karakteristiske riggen, og båtene var både et kjært og kjent syn for kongen og dronningen.

– Her har vi seilt, her har vi gjort strandhogg, her har vi nytt solnedgangene og her kjenner vi igjen lydene og luktene, sa kong Harald i talen til et Krukehavn som var fylt til trengsel. I likhet med titusener av andre hytteeiere og feriegjester deler
kongeparet øyriket med snaut 5.000 fastboende tjømlinger.

Det har vært en helt fantastisk tur, og været har hjulpet til, sier en smilende kong Harald til NRK.no.

Begge er de overveldet over hvordan de har blitt tatt imot av folket.

– Alle steder vi har besøkt har vi blitt møtt med utrolig stor varme, og har virkelig fått kjenne på følelsen av å komme i kontakt med folk, sier dronning Sonja.

Selve sommerdrømmen

Kongen trakk fram nettopp det at øyene klarer å være både et levende lokalsamfunn og et ferieparadis. Han minnet også om at grunnlaget for dagens kystkultur ble lagt av de første som bosatte seg på øyene.

– Småkårsfolk slo seg til ute i skjærgården og drev jordbruk og fiske under røffe kår. De foredlet landskapet - åpnet det opp for å kunne dyrke en åkerlapp og fø en ku. Det er nettopp dette landskapet vi i dag setter så uendelig stor pris på, sa kongen etter å ha omtalt Tjøme og Hvasser som selve sommerdrømmen.

Men denne gangen er kongeparet på jobb, og feriefølelsen må vente noen timer til.

– Den kommer nok i aften, sier dronning Sonja med et smil når de kongelige møter pressen i sommersolen på Verdens Ende, som var neste stopp på rundturen i Vestfold fylke.

Kongen på befaring

Ved ytterpunktet lengst sør i Tjøme-skjærgården ble kongeparet blant annet orientert om planene for en nasjonalpark i skjærgården, en park kongen mener må bli aldeles strålende.

– Og hvis den saken blir lagt fram for Kongen i statsråd, vil jeg kunne vise til at jeg har vært på befaring. Det skjer ikke hver fredag, fortalte han.

Også på den tredje og siste dagen skinte solen fra en nesten skyfri himmel på det kongelige reisefølget, og vestfoldkysten viste seg fra sin beste side. Dronningen passet likevel på å trekke fram også de indre delene av fylket, som trolig er mindre kjent for de fleste, også for kongeparet.

– Det har vært interessant å se at Indre Vestfold byr på så mye som vi ikke var klar over.

Besøket avsluttes på Teie i Nøtterøy torsdag, før representanter for vertskapskommunene er invitert til mottakelse om bord på kongeskipet på kvelden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark