Hopp til innhold

– Vi har en følelse av å komme hjem

Kongeparet føler seg på hjemmebane når de nå er på offisielt besøk i Vestfold.

Dagens kongebesøk i Sande er det første offisielle i historien. Det er også, så vidt vites, første gang kongeskipet Norge har seilt inn Sandebukta.

Det var derfor også en stor dag for Sandes befolkning og ordfører Karl Einar Haslestad, som var vert for kongeparet.

I sin tale til Sandes befolkning sa Kong Harald blant annet:

«Årets tur er litt spesiell, etter som vi mer har en følelse av å komme hjem enn å reise på tur. Dronningen har tilbrakt sin barndoms somre i Vestfold og her har vi vårt sommerparadis. Herfra har vi mange gode private minner. Og hit vender vi tilbake så ofte vi kan».

Folkefest på Torget

Under folkefesten på Torget i Sande fikk ekteparet Kari og Leif Aagaard hilse på kongeparet. De feiret i dag kronjuvel-bryllupsdag, altså 65 års bryllupsdag. Det ble et hyggelig møte for begge ekteparene.

Når Kongen og hans følge reiser innen en kommune, er det ordføreren som er med som ledsager.

Ordfører Karl Einar Haslestad, som sammen med ordføreren i Ås den som i dag har sittet i lengst i ordførerstolen (21 år), sier han synes det var stas å kjøre med kongeparet i den velkjente kongebilen A3.

– Vi var bare oss, pluss adjutanten, sjåføren og en sikkerhetsvakt, forteller Haslestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kari og Leif Aagaard møtte kongeparet

– De var svært hyggelige å snakke med, sier ekteparet fra Sande, som fikk hilse på kongeparet da de kom til Sande i Vestfold mandag formiddag.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Var opptatt av besøket

Haslestad forteller at kongeparet var veldig opptatt av dette besøket og at de hadde en hyggelig samtale. Kongen fortalte at de er en del kjent i distriktet, etter som de reiser med bil til sommerboligen. Kongen fortalte at han hadde sittet i bilkø i Sande på den gamle E18 mange ganger.

– Vi brukte en gang fire timer fra Skaugum til Tjøme, sa Kongen til ordføreren.

Takket for mottakelsen

På Røråstoppen skole i Re fikk kongeparet lære og høre om skolen antimobbekampanje.

Skolen elever fremførte en vennskapssang og en antimobbesang for kongeparet. Kong Harald og dronning Sonja fikk også en innføring i antimobbekampanjen "Manifest mot mobbing” som er vedtatt.

Torget i Re var fullsatt da kongeparet ankom ved 15-tiden. Dronning Sonja talte på Torget i Re og takket blant annet for mottakelsen hun og kongen fikk av Re kommune.

Det har ikke alltid endt godt for konger som kom til denne delen av Vestfold. Det gikk ille da Birkebeiner-kongen Øystein besøkte Re i 1177. Etter slaget på Re løp han inn i et hus i bygda og ba bonden som bodde der om å beskytte ham. Bonden svarte med å ta livet av Øystein, siterte dronningen da hun talte til folkefesten på torget i Revetal.

– Veldig sterkt og flott

– Det var veldig sterkt og flott, sa dronningen da de fikk spørsmål om det de fikk demonstrert på Røråstoppen skole. Kong Harald supplerte med å minne om hvorfor det er så viktig å satse på barna.

– Det er jo dem vi skal bygge fremtiden på, sa han.

– Jeg har jo allerede sagt at disse fylkesturene er noe av det mest givende dronningen og jeg gjør, og dette tyder på å bli en kjempetur, sa kongen og la til at han har bestilt like flott vær for resten av turen.

I morgen, onsdag, skal kongeparet besøke Andebu før de blant annet er med på sjøsettingen av kopien av Osebergskipet som er bygget på samme måten som originalen, med håndredskaper.

NRK.no følger kongeparets besøk i Vestfold.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark