Hopp til innhold

Frykter Farriskildene kan forsvinne

Ringnes, produsenten av Norges eldste mineralvann, er redde for at den planlagte jernbaneutbyggingen forbi Larvik skal ødelegge de unike Farriskildene.

Farriskildene

De ærverdige Farriskildene i Larvik kan forsvinne hvis de som står bak jernbaneutbyggingen ikke gjør nøyaktige vurderinger, mener bryggeriet Ringnes.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Christian Granlund

Christian Granlund i Ringnes er bekymret.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Fra Farriskildene i Larvik tappes Norges eldste mineralvann, slik det har blitt gjort i over hundre år.

Nå frykter bryggeriet Ringnes, som eier Farris, at den planlage jernbaneutbyggingen fra Tønsberg i Vestfold til Porsgrunn i Telemark skal få alvorlige konsekvenser for Farriskildene.

– Vi er bekymret for at vannet tar en annen vei ved en slik utbygging, og at kilden slik vi kjenner den i dag blir borte, sier fabrikkdirektør i Ringnes Christian Granlund.

– Det andre er at vannet tar en annen vei og får en annen kvalitet når det kommer i vår kilde. Således har vi ikke den farrisen vi stolt og respektfullt forvalter i dag, fortsetter Granlund.

Se video her:

Video Frykter Farriskildene kan forsvinne

Nett-TV: Frykter Farriskildene kan forsvinne

Ikke nevnt med ett ord

Med en unik sammensetning av salt og mineraler kommer vannet opp av Kong Olavs kilden hos Farris i Larvik. I 15 til 20 år har vannet sildret gjennom leire, sand og steinlag i grunnen før det kommer opp her.

Farris-flaske

Farris er en populær drikk blant nordmenn.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Under torget i Larvik kan det komme en ny jernbanestasjon, og i en utredning blir dette presentert som eneste løsning. Farriskilden blir ikke nevnt med ett ord i denne utredningen. Det bekymrer Ringnes.

– Konseptvalgsutredningen har ikke med Farriskildene. Det betyr at Farriskildene ikke er med i det skrevne ordet i saken. Det er vi urolige over, sier Christian Granlund.

Dette skriver bryggeriet i et brev til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa:

«Et inngrep i det sårbare området rundt Farriskildene vil kunne medføre forurensing, endring av den unike sammensetningen av vannet og at kildene forsvinner. Dette ville være en nasjonal, region og lokal ulykke, og må tas på det dypeste alvor.»

Terje Grennes

Terje Grennes i Jernbaneverket sier de ikke vil forringe Farriskildene.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Kan ikke garantere ødeleggelser

– Kan jernbaneverket garantere at Farriskildene ikke blir ødelagt eller skadet?

– Nei, det kan vi ikke, sier delprosjektleder i Jernbaneverket Terje Grennes.

Jernbaneverket er imidlertid på et tidlig stadium i planlegginga av ny jernbanetrasse, og har foreløpig ikke gjennomført undersøkelser rundt Farriskilden.

– Hvis vi under undersøkelsene finner ut at vi ikke kan forene byggingen av en jernbanestasjon under torget eller sentrumsnært i Larvik med at farriskildene fortsatt har den kvalitet den har i dag, har vi ikke noe løsning for stasjonen i Larvik. Så det er et absolutt krav at vi ikke forringer Farriskildene på noen måte, sier Grennes i Jernbaneverket.

Utdrag fra brevet til samferdselsministeren:

«Ringnes er svært bekymret for Farriskildene. Vi er av den klare oppfatning at Farris-akviferen og geologien i nedslagsfeltet ikke er godt nok kjent og at konsekvensene av en utbygging i dette området kan bli meget alvorlige for kildene.»

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark