Hopp til innhold

Spilte inn musikken til Lilyhammer

Musikken til TV-serien Lilyhammer ble improvisert fram i løpet av noen timer i studio med Little Steven. – Helt surrealistisk, sier jazzmusiker Hans Mathisen som var med på innspillingen.

Per og Hans Mathisen

Brødrene Per og Hans Mathisen var blant jazzmusikerne som ble hyret til å spille inn musikken til TV-serien Lilyhammer.

Foto: Privat

Da Steve van Zandt skulle lage musikk til TV-serien Lilyhammer ba han om å få med Norges beste jazzmusikere.

De tre Sandefjordingene Hans Mathisen, broren Per Mathisen og Petter Wettre var blant dem som fikk telefon med spørsmål om de ville bidra.

– De trengte 11 jazzmusikere og flere folkemusikere. Vi fikk beskjed noen få dager før vi skulle møte i studio, sier Hans Mathisen og forteller at flere av Norges beste jazzmusiker ble samlet til jamsession i studio.

– Oppgaven vi fikk var å gjenskape lyden av New York på 40-tallet. Steve van Zandt spiller gitar selv, men ville ikke det nå. Det skulle være jazz, sier Mathisen om det spesielle oppdraget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Steven Van Zandt i Lilyhammer.

Steve van Zandts rollefigur, Frank Tagliano, velger Lillehammer da han må gå i dekning etter å ha vitnet i en rettssak i USA.

Foto: NRK/Rubicon

– Demo på kassettspiller

Lilyhammer er en actionkomedie og handler om Frank Tagliano som må gå i dekning i OL-byen Lillehammer etter å ha vitnet i en rettssak i USA.

Hovedrolleinnehaver Little Steven, eller Steve van Zandt, er kjent som gitarist i Bruce Springsteens E Street Band og som mafiosoen og strippeklubbeieren Silvio i den prisbelønnede TV-serien «The Sopranos».

– Steve er en analog fyr. Han kom i studio med en kassettspiller med demoer han hadde spilt inn på hotellrommet, sier Mathisen.

Blant jazzmusikerne som deltok var Helge Sunde, Marius Haltlie, Audun Kleive, Jens Petter Antonsen, Frode Nymo og Olga Konkova.

– Steve kan ikke noter og hadde bedt Olga skrive noter for ham. Vi møtte i studio halv ti, men Steve kom først flere timer senere, så det ble til at vi improviserte litt, forteller Mathisen.

Hør Hans Mathisen fortelle om studioarbeidet med Steve van Zandt

– Uorganisert studiojobbing

Hans Mathisen har jobbet med filmmusikk tidligere, men synes likevel dette oppdraget var litt utenom det vanlige.

– Jeg har både skrevet, arrangert og produsert filmusikk tidligere, men har aldri jobbet så uorganisert som dette, sier Mathisen.

Bruce Springsteen og Little Steven på Lilyhammer-premiere.

Steve van Zandt hadde med seg Bruce Springsteen på Lilyhammer-premieren i USA.

Foto: Jason Kempin / Afp

– Hvordan var Steve van Zandt å jobbe med?

– Han var veldig hyggelig og hørte på våre ideer og kom med tilbakemeldinger på hvordan han ville ha det. Etter hvert jobbet vi fram det som er åpningslåten på serien. De bruker musikken vår når de viser klipp fra New York, sier Mathisen.

Første episode av Lilyhammer ble vist på NRK 25. januar og hadde nesten én million seere på premieren.

– Serien er utrolig morsom. Jeg holdt på å dette av stolen da de spilte "Sommerfuggel i vinterland". I bunad og med det indiske musikkinstrumentet sitar ble det helt komisk, sier Mathisen og ler.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark