Hopp til innhold

– Vil gjøre jobben for retten - ikke partene

Agnar Aspaas fra Tønsberg, som er spesialist i psykiatri, kan bli ny sakkyndig dersom retten bestemmer seg for at Anders Behring Breiviks mentale helse skal undersøkes på nytt.

Agnar Aspaas

Agnar Aspaas har lang erfaring som psykiatrisk sakkyndig i retten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er Aftenposten som skriver dette i dag. Også to andre spesialister,
Terje Tørrisen fra Hamar som er spesialist i psykiatri og Jon Geir Høyersten fra Bergen som også er spesialist i psykiatri og dr.philos er nevnt som nye sakkyndige.

To rettspsykiatere har alt konkludert med at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og ikke kan straffes for terrorhandlingene 22. juli.

Aspaas sier til NRK.no at han vil vurdere å ta oppdraget dersom retten spør ham, men vil ikke la seg intervjue i dag.

Oslo tingrett opplyser at en avgjørelse vil komme tidligst fredag.

Stor oppgave å være rettspsykiater

Aspaas uttalte seg til NRK 19. august i fjor. Da snakket han om rettspsykiateres oppgaver og hvordan de arbeider for å vurdere om en tiltalt er strafferettslig tilregnelig.

– Som rettspsykiatere skal vi vurdere om vedkommende er så alvorlig syk at vedkommende ikke kan straffes. Det følger av straffeloven, og slik er det i alle siviliserte land, at veldig alvorlig psykisk syke ikke kan straffes, forklarte Agnar Aspaas.

Aspaas har svært lang erfaring som sakkyndig i rettssaker. Han understreker at en slik oppgave er å gjøre jobben for retten, ikke for noen av partene.

– Det er den eller de sakkyndige som skal opplyse retten i saken, sa Aspaas.

Tre tilstander legges til grunn

Han forklarte at det er tre typer tilstander som legges til grunn:

  • Det ene er psykisk utviklingshemming i alvorlig grad, altså en IQ under 55.
  • Det andre er bevisstløshet, altså at man kan bevege armer og bein og gjøre en del handlinger, men at evnen til oppfattelse er borte og at man ikke har hukommelse i ettertid. Det kan også skje ved en del alvorlige hjernesykdommer.
  • Den siste typen er det som heter psykose.

    En psykotisk tilstand har tre typer symptomer, forklarte Aspaas.

• Det ene er hallusinasjoner hvor man hører eller er eller lukter ting som ikke finnes.

• Det neste er vrangforestillinger der man ikke skiller mellom fantasi og virkelighet og tror seg forfulgt eller påvirket av stråler eller den type innbilninger.

• Og det siste er alvorlig forstyrret tenkning, altså at tenkningen stopper helt opp eller bare blir usammenhengende og bare blir tulleball, forkarte Aspaas. Psykose må være av en viss alvorlighetsgrad. Korte glimt av at man synes man hører eller ser noe faller utenfor denne betegnelsen, la han til.

Aspaas sa at det er vanlig at når man får belyst en tilstand, så kan man uttale seg med stor grad av sikkerhet i de fleste tilfeller.

Ville ikke uttale seg om Behring Breivik

Aspaas ønsket i intervjuet med NRK Østafjells den 19. august ikke å uttale seg om Anders Behring Breivik på bakgrunn av det han hadde lest i aviser og hørt i radio og TV.

– Det må vi overlate til de sakkyndige som er svært erfarne og nyter stor tillit, så de vil nok kunne komme til en konklusjon, sa Aspaas.

Han la til, på generelt grunnlag, at det å ha avvikende personlige meninger av politisk art eller annen art, ikke i seg selv er å være psykotisk. Det vokter vi oss vel for å hevde.

Det finnes eksempler på totalitære stater der annerledes tenkende har blitt innesperret i asyl og tvangsmedisinert. Vi er veldig forsiktig med å si at folk som har meninger vi ikke liker er sykelig, sa Aspaas.

– Man er ikke automatisk psykotisk om man gjør underlige handlinger

– Underlige handlinger vil heller ikke automatisk si at man er psykotisk, men det er klart at jo mer avvikende en handling er, desto mer vil man undersøke de symptomene jeg har beskrevet, sa Aspaas.

Rettspsykiatrisk sakkyndige har tilgang til sakens dokumenter, som avhør og lignende. I tillegg er det vanlig at de snakker med personen om vedkommendes psykiske tilstand og tidligere liv.

Så gjør man seg opp en mening og den kan også suppleres med at man får tilgang til en del helseopplysninger om det finnes. De fleste gir samtykke til det, sa den erfarne psykiateren.

Aspaas ønsker i dag ikke å uttale seg til media i forbindelse med at han kan bli spurt om å vurdere Anders Behring Breivik.