Hopp til innhold

Miss Danmark saksøker Sandefjord

Miss Danmark 2007, Line Kruuse Nielsen, saksøker Sandefjord kommune etter et fall på Torget i Sandefjord i desember 2008. Kommunen avviste ansvar da partene møttes i Sandefjord tingrett tirsdag.

Nielsen og Solbraa-Bay

Line Kruuse Nielsen har engasjert advokat Even Solbraa-Bay som prosessfullmektig i saken mot Sandefjord kommune.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det var den 1. desember i 2008 at Nielsen, som er utdannet laborant, gikk over Torget i Sandefjord etter et restaurantbesøk. Hun skulle treffe en venninne på et treningssenter ved Torget.

På den tiden var hun på tre måneders opplæring hos Pronova Biocare i Sandefjord fordi hun skulle begynne i selskapets avdeling i Danmark. Hun var meget aktiv, trente mye og var i god fysisk form. Hun jobbet også som modell.

Delvis inne på torgområdet skled Nielsen fordi det var isete og glatt på Torget. Hun falt og slo bl.a.hodet mot bakken. Hun klarte ikke å reise seg, men fikk etter hvert hjelp og ble hentet av ambulanse. Det ble påvist flere skader og hun er i dag så skadet at hun ikke kan jobbe. Hun har blant annet nerveskader med smerter i nakken og hoften.

Foreløpig bare rettsak om ansvaret

Det retten skal ta stilling til nå er om Sandefjord kommune er ansvarlig for at det ikke var strødd eller saltet og således er erstatningsansvarlig for den skaden Nielsen ble påført.

Spørsmål om erstatning og eventuell størrelse på denne, kommer opp senere dersom kommunen er erstatningsansvarlig. Begge parter er enig om at det først skal avklares om kommunen har et slikt ansvar.

Nielsen har advokat Even Solbraa-Bay som sin prosessfullmektig. Han sa i retten at det må gjøres en uaktsomhetsvurdering og tidligere rettsavgjørelser i lignende saker må legges til grunn. Momenter er blant annet om kommunen har hatt mulighet til å strø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torget i Sandefjord

Torget i Sandefjord. Omtrent midt på bildet, til vanstre for betogoppbyggingen falt kvinnen. Til høyre Jernbanealleen og fortauet ved siden og til vanstre sees litt av kjøpesenteret Hvaltorget.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mener kommunen er ansvarlig

– Vi mener å kunne bevise at Torget var glatt, at det ikke var strødd eller saltet. Kommunen har hatt mulighet, de har hatt redskap til det og de har vært klar over skadeevne altså at personer kan falle på glatta, sa Solbraa-Bay i retten. Området hvor Nielsen falt er inne på torgområdet som skiltet som gågate, presiserte han .

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre i Sandefjord kommune sier kommunen ikke har noe ansvar i dette tilfellet. Han åpnet sin partsforklaring med å beklage at uhellet hadde skjedd, og sa at det er synd at det skal gå slik med våre danske venner når de kommer på besøk. Men, sa Myhre, det er slik det er å bo i dette landet.

– Det er snø i Norge om vinteren og det kan være glatt. Vi kan ikke strø over alt til enhver tid. Og vi kan ikke strø når det snør, sa Myhre.

Ikke plikt til å strø på Torget

– Vi har opptrådt som vi gjør i slike tilfeller. Denne dagen hadde det snødd om ettermiddagen, men klarnet opp og det var selvfølgelig blitt veldig glatt, sa Myhre.

– Torget er et areal der kommunen ikke har noen strøplikt. Det å strø på for eksempel Torget er en serviceordning som kommunen har, men man kan ikke forlange at kommunen til enhver tid skal stille opp å strø. Vi må finne oss i at værforholdene i Norge er slik at det i perioder er veldig glatt, sier Myhre.

Etter politivedtektene har kommunen ansvar for å strø på fortau. Der er ansvaret større, sier Myhre, men selv der kan man ikke forlange at det er strødd til enhver tid.

Han råder folk til å være forsiktig og eventuelt å bruke brodder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ivar Otto og Bjørn Myhre

Sandefjord kommunes prosessfullmelktig er kommuneadvokat Ivar Otto Myhre. Kommunen representeres av ingeniør Bjørn Myhre (til h.) som har ansvar for veivedlikeholdet i kommunen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nordmenn opplært til å gå på glatta

– Nå er jo nordmenn opplært til å gå på en sånn spesiell måte at vi klarer å unngå å falle. Det kan kanskje være årsaken til at denne danske damen ikke hadde det i genene sine slik som vi har, sier Myhre. Med det mener han å si at når man ikke er vant til å gå på slikt føre, kan man fort falle.

Line Kruuse Nielsen forklarer at hun hadde norske flate sko på seg, som var egnet til å bruke på slikt føre, da hun falt på Torget.

Det tok to og et halvt år før Sandefjord kommune ble klar over saken og fikk krav om erstatning. Kvinnen hevder hun har kontaktet kommunen flere ganger om saken uten å få hjelp eller svar på hvem som har ansvar. Derfor tok hun kontakt med advokat.

Torget er et torg, Hvaltorget er et kjøpesenter

– Jeg husker jeg ble kontaktet tidligere med spørsmål om hvem som eier Hvaltorget, sier Myhre. Det besvarte jeg. Men, det viser seg at det har hersket en navnforvirring.

Hvaltoget er navnet på kjøpesenteret ved Torget, den store åpne plassen utenfor heter Torget og det er kommunal eiendom. Da jeg ble kontaktet om denne saken første gang trodde jeg dette handlet om kjøpesenteret, enten inne eller rett utenfor, sa Myhre.

Helt til dagens rettsmøte, der advokat Myhre oppklarte navnforviringen, har både Kruuse Nielsen og hennes advokat snakket om fallet på Hvaltorget.

Kan ikke arbeide mer

Line Kruuse Nielsen forteller til NRK.no at hun ikke lenger kan arbeide, verken som laborant eller som modell. Etter at hun ble Miss Danmark i 2007 ble det fart i modelloppdragene.

– Nå er det umulig å jobbe med de helseplagene hun har fått, forteller hun.

Dersom retten kommer til at Sandefjord kommune er erstatningsansvarlig, vil spørsmålet om erstatning komme opp senere. Advokat Solbraa-Bay sier det da kan bli snakk om en ny rettssak, men at det i sike saker også kan være mulig å komme til enighet om erstatning uten at retten avgjør erstatningens størrelse.

Dersom retten kommer til at kommunen ikke er erstatningsansvarlig, blir saken avsluttet, men som i alle andre saker som føres for retten, kan avgjørelser i en slik tvistesak ankes til en høyere rettsinstans.

Dommer i saken i Sandefjord tingrett er dommerfullmektig Audun Samnøen.