Hopp til innhold

Tre bedrifter anmeldt for ulovlig lagring av farlig avfall

Klima- og forurensningsdirektoratet har anmeldt DVS Norge på Mongstad, Oleon i Sandefjord og Øra Næring i Fredrikstad for ulovlig lagring av farlig avfall.

Bellona aksjonerer mot Oleon i Sandefjord

Bellona aksjonerte mot Oleon i Sandefjord i sommer.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Alt startet da Miljøstiftelsen Bellona i sommer aksjonerte mot den petrokjemiske bedriften Oleon i Sandefjord. De fryktet at hele 30.000 tonn med ulovlig avfall var lagret ved bedriften.

Bellona aksjonerer i Sandefjord

Bilder fra aksjonen i sommer. Her Frederic Hauge.

Foto: Marianne Aakermann / NRK
Signe Nåmdal

Signe Nåmdal i Klif sier de leverte anmeldelsen for flere uker siden.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

DVS Norge AS har tillatelse til å lagre og behandle farlig avfall fra petroleumsvirksomheten ved sitt anlegg på Mongstad i Lindås kommune.

Men tidligere i år ble det oppdaget at DVS ulovlig har mellomlagret farlig avfall både hos den kjemiske bedriften Oleon i Sandefjord og hos Øra Næring AS i Fredrikstad, som drifter en dampsentral og leier ut tankanlegg, skriver Klif i sin pressemelding.

– Håndtering av farlig avfall medfører fare for forurensning. Vi ser særlig alvorlig på at DVS Norge har tatt imot mye større mengder farlig avfall enn de har vært i stand til å håndtere ved sitt anlegg på Mongstad og bidratt til en ulovlig lagring i Sandefjord og Fredrikstad, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Anmeldt for flere uker siden

Klif har kontrollert de tre virksomhetene på nytt i høst. Avfallet det er snakk om er hovedsakelig kassert borevæske og kaks fra offshoreindustrien. DVS eier fortsatt det farlige avfallet.

– Alle de tre bedriftene er ansvarlige for den ulovlige lagringen. Vi anmeldte dem til politiet for flere uker siden, men kommer først med nyheten om anmeldelsene nå, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif til NRK.no.

– Hvorfor ventet dere med offentliggjøringen?

– Anmeldelsen vi leverer er et omfattende dokument som er unntatt offentlighet. Før vi går til media med dette, er det viktig for oss å forsikre oss om at det ikke skader politiets etterforskning.

Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og Klif opplyser om at følger tett opp de tre virksomhetene.

– Nå er det opp til politiet å konkludere. Vi ønsker å få en grundig behandling av saken, sier Nåmdal.

– Sa ikke til oss at avfallet var farlig

Jan Rørvik Johnsen, administrerende direktør i Oleon, sier de tar anmeldelsen til etterretning, og at de nå håper på et godt samarbeid med politiet.

– Vi har hatt en god dialog med Klif gjennom hele prosessen, og vi har arbeidet for en rasket mulig fjerning av avfallet fra våre tanker.

– Vi vil understreke at det er DVS Norge som eier avfallet, og som har leid Oleons tanker. De opplyste ikke om at det var farlig avfall i tankene.

– Klif skriver at alle tre er ansvarlige for den ulovlige lagringen. Mener du dere ikke er ansvarlige?

– Det ønsker jeg ikke å svare på nå, men jeg håper politiet vil finne ut av dette.

Se video fra Bellonas aksjon i sommer:

Video Bellona-aksjon

NETT-TV: Bellona-aksjon

30.000 tonn ulovlig avfall bare i Sandefjord

Bellona fryktet at så mye som 30.000 tonn med giftig avfall fra oljeindustrien var ulovlig lagret på anlegget.

– Vi er sikre på at det er begått alvorlig miljøkriminalitet her. Vi ønsker å se på om noe kan ha kommet ut til miljøet fra de 12 store tankene eller installasjonene rundt. Disse tankene er overhodet ikke godkjent for denne type avfall, sa Frederic Hauge under aksjonen i sommer.

Etter aksjonen advarte Bellona-leder Fredrik Hauge Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) om eksplosjonsfaren, men mente at de ikke ble tatt på alvor av Klif.

Oleon produserer såkalte oleo-kjemikalier, basert på fett og planteoljer. Fabrikken i Sandefjord har spesialisert seg på estere, som blant annet brukes i kosmetikk.

Oleons anlegg i Sandefjord

Oleons anlegg i Sandefjord avvikler drifta fra 2014.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark