Hopp til innhold

– Barna blir plassert på falske premisser

Fosterforeldre føler at de er ført bak lyset av Bufetat og barnevernstjenesten. De mener viktig informasjon om barna blir holdt tilbake for å skaffe flere fosterforeldre.

Morten Tollefsen sammen med kona og barnet

Morten Tollefsen og kona har vært fosterforeldre to ganger. De mener barnevernstjenesten holder tilbake informasjon.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Morten Tollfesen fra Vestfold har sammen med kona vært fosterforeldre to ganger. Begge gangene mener de Bufetat og barnevernstjenesten har holdt tilbake viktig informasjon.

De har holdt informasjon tilbake både når det gjelder den biologiske familien, og også til dels i forhold til selve barna. Det er snakk om viktig informasjon som kan ha betydning både for de valgene man skal ta for å ta et slikt oppdrag, og som kan være viktige i forhold til fremtiden, sier han til NRK.no.

Han sier barnevernet virket mer interessert i å skaffe informasjon om fosterforeldrene enn å gi relevant informasjon om barna.

– De blir jo egentlig plassert på litt falske premisser, og det kan ha stor betydning i forhold til senere bytte av fosterhjem og liknende. Kanskje barna har kommet til familier som ikke er i stand til å ta vare på dem, sier Tollefsen.

– Dette opplever vi ofte

Renathe Arevoll

Renathe Arevoll i Landsforeningen for barnevernsbarn, Renathe Arevoll sier at de ofte opplever at fosterforeldre blir ført bak lyset.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK
Ida Steinrem

Ida Steinrem i Bufetat Tønsberg avviser kritikken.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Landsforeningen for barnevernsbarn opplever ofte at fosterforeldre føler seg ført bak lyset.

– I de aller fleste tilfeller blir det tilbakeholdt informasjon. Hvis ikke de hadde gjort det tror jeg barnevernstjenesten hadde hatt problemer med å få fosterhjem. Hadde de vært ærlige fra starten hadde de kanskje unngått mange problemer, sier prosjektleder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Renathe Arevoll.

Seksjonssjef i Bufetat Tønsberg fosterhjemstjeneste, Ida Steinrem avviser kritikken på det sterkeste.

– Nei, det stemmer ikke at vi bevisst holder tilbake informasjon.

Bufetat tilbakeviser at de viser et glansbilde for å skaffe flere fosterforeldre.

– Det vi vet og kjenner godt til er at barn som flytter i fosterhjem, etter en tid føler og opplever trygghet og tilhørighet for første gang. Kanskje de får tillit til voksenpersoner som gjør at de forteller sin historie, og at det gjennom det kommer frem nye opplysninger. Dette er opplysninger verken vi eller barnevernstjenesten har kjent til tidligere, sier Steinrem.