Hopp til innhold

Får ikke stanset "trusemannen"

Den såkalte ”trusemannen” ble pågrepet mandag, og ble i dag varetektsfengslet i fire uker for blant annet krenkende adferd mot jenter, og for bedrageri.

Trusemannen

Ingen har foreløpig funnet en løsning på hvordan 'trusemannen' skal stanses.

30-åringen fra Røyken erkjente de fleste forholdene i lagmannsretten i dag.

”Trusemannen” eller ” tightsmannen” har holdt på i flere år. Han har fått tilnavnet på grunn av måten han har sextrakassert unge jenter og kvinner på. I tekstmeldinger og på Facebook tar han kontakt med unge jenter og kvinner og spør blant annet om å få kjøpe deres brukte truser og tights.

Han har også blitt anmeldt flere ganger for å ha sendt meldinger til jenter med seksuelt krenkende innhold.

Mannen er tidligere dømt to ganger for seksuell trakassering og sjikane mot tenåringsjenter mellom 13 og 30 år.

Siktet for flere titalls forhold

I 2008 ble han dømt til seks måneders betinget fengsel, og fradømt retten til å eie en mobiltelefon i tre år.

Han ble sist dømt til åtte måneder fengsel i mars 2009, og kun få dager etter at han slapp ut igjen begynte han på nytt å sende trakasserende meldinger. Nå er 30-åringen igjen pågrepet for flere tilfeller av krenkende adferd mot jenter, og denne gangen også for bedrageri.

Til sammen er det snakk om flere titalls forhold han nå er siktet for.

– Siktelsen er bygget på både plagsom oppførsel, særlig ved telefonhenvendelser eller via internett, og noen henvendelser av mer seksuell karakter, og vinningssaker, forteller aktor Ann Iren Mathiassen.

Telefonsvindel for 200.000

Ann Iren Mathiassen

Aktor Ann Iren Mathiassen, sier siktelsen bygger på plagsom oppførsel.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK
Martin Smith

Forsvarer Martin Smith, sier han er frustrert over at saken ikke får noen løsning.

Foto: Marianne Jagland Kjeldsen / NRK

Bedrageriet går ut på at han først har skaffet seg rundt 40 kontantkort i andres navn. Hos Telenors kundeservice har han siden endret kontantkortene til vanlige telefonabonnement, og brukt disse til å kontakte kvinner på.

I tillegg ringte han til dyre teletjenester fra de falske abonnementene. Til sammen har mannen svindlet for rundt 200 000 kroner, et bedrageri som til slutt ble oppdaget av Telenor.

På bakgrunn av Telenors anmeldelse kunne politiet i går pågripe mannen. Da hadde de også en bunke med anmeldelser på mannen fra kvinner og jenter, som han har sendt trakasserende meldinger til.

– Fare for gjentakelse

Politiet har ventet på en anledning til å kunne pågripe 30-åringen igjen. Lensmann Reidar Foss forklarer at problemet er at hvert enkelt tilfelle av trakassering og sjikane ikke er grovt nok i seg selv, men at det over tid blir mye.

Da 30-åringen ble varetektsfengslet i lagmannsretten i Drammen, la dommeren spesielt vekt på at det er fare for gjentakelse. Under rettsmøtet i dag erkjente 30-åringen de fleste forholdene, og godtok varetektsfengsling i fire uker.

Selv om mannen er tidligere dømt og anmeldelsene på han hoper seg opp hos politiet, har hverken kommune, helsevesen, eller politiet så langt funnet en varig løsning for å få stoppet hans adferd.

– Trist og vanskelig sak

– Dette er en trist og vanskelig sak for alle parter. Trusemannen har Asbergers syndrom, men er strafferettslig tilregnelig. Dermed ligger saken midt i mellom kommunen, helsevesen og politi, og det er her utfordringen ligger, sier lensmann i Hurum, Reidar Foss til NRK.no.

Politiet har vært i kontakt med helseetaten og fastlegen i kommunen uten at de har kommet fram til en løsning.

– Vi som påtalemyndighet har nå gjort det vi kan ved å varetektsfengsle han, for å finne ut hva som har skjedd, og for å verne omgivelsene for han. Dette er en arbeidskrevende sak for vår etat, og for helsevesenet og kommunen, sier Foss.

Mannens advokat, Martin Smith, representerte også 30-åringen i 2009, og er frustrert over at saken ikke ser ut til å få noen løsning.

– Vi har vært i retten tidligere med tilsvarende forhold, og da ble kommunen spurt om det var mulig å gjøre noe mer. Men de forteller at de ikke har de nødvendige tvangsmidlene, men jeg spør meg om det ikke er mulig å gjøre noe med andre tiltak, sier Smith.