Hopp til innhold

Samarbeid over landegrensene mot sosial dumping

Arbeidstilsynet i Polen og Norge starter et samarbeid for å hindre sosial dumping.

Gunn Gjevestad

Seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Gunn Gjevestad, kaller samarbeidet med sine polske kolleger for en suksess.

Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

For første gang har det polske og norske Arbeidstilsynet gjennomført en koordinert aksjon.

Dette åpner for helt nye muligheter med tanke på å forebygge sosial dumping i Norge.

Et firma som er etablert i Gdansk har ti mann i arbeid i Sandefjord, og begge stedene fikk tilsyn i et nøye planlagt samarbeid som avslørte sosial dumping på den norske arbeidsplassen.

– Veldig vellykket

Seniorinspektør ved Arbeidstilsynet i region Sør-Norge, Gunn Gjevestad, kaller aksjonen en suksess.

– Jeg vil si at det har vært veldig vellykket. Arbeidstilsynet i Sør-Norge og Arbeidstilsynet i Gdansk i Polen har gjennomført tilsyn omtrent samtidig i forhold til en polsk virksomhet som har oppdrag her i Norge, sier Gjevestad.

Det hele startet med en bekymringsmelding fra Polen, som ble sendt til servicesenteret i Oslo.

– Det ble formidlet kontakt mellom oss og en inspektør i Arbeidstilsynet i Gdansk, sier Gjevestad.

– Fikk vitale opplysninger

Med dette samarbeidet har Arbeidstilsynet i Norge fått vitale opplysninger mye hurtigere enn de normalt ville ha fått. Dermed får de bedre grunnlag for å sammenligne kontrakter, timelister og lønninger. Tidligere erfaringer viser at denne informasjon lett kan bli manipulert med for å tilfredsstille norske krav.

Dette er helt avgjørende for å bestemme hvilke reaksjoner Arbeidstilsynene i begge landene skal komme med overfor oppdragsgiver. Derfor er det så viktig med koordineringen, sier Gjevestad.

– Det er klart at det ble en liten overraskelse for virksomheten i Polen. Her ser de at det skjer umiddelbart tilsyn, samtidig som vi avlegger dem et besøk her i Norge.

Effektivt verktøy

– Vil dette være et effektivt verktøy for Arbeidstilsynet?

– Ja, det er uhyre effektivt, for vi opererer med korte frister når vi skal ha opplysninger, og når vi skal jobbe på den måten, så vil en kollega være der umiddelbart. Da er det ikke mulighet for virksomhet å snu seg rundt og kanskje sende dokumenter som de tror vi ønsker å ha. Da får vi de dokumentene som er på arbeidstagerne der og da.

– Hvordan har dine polske kollegaer reagert på samarbeidet?

– De var veldig positive umiddelbart. Fra vi fikk bekymringsmeldingen fra Polen til det hele var i gang, gikk det under en uke.

Kan kreve stans

Dersom arbeidsgiveren ikke kan fremskaffe den nødvendige dokumentasjon, kan Arbeidstilsynet i begge land reagere med blant annet stans i arbeidet, helt til kravene er tilfredsstilt.

– Det som blir interessant i denne saken, er hva som skjer etter den frist-datoen som vi har satt for innhenting av opplysninger. Da er det at den tette dialogen vi har med våre kolleger i Polen er veldig nyttig, for de vil også følge opp virksomheten i forhold til de tingene vi gjør, sier Gjevestad.

Hun tror at denne saken kan danne grunnlag for et bredere samarbeid i fremtiden.