Hopp til innhold

Ordføreren vil rive Linaaegården

Ordføreren i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, mener den brannskadde Linaaegården bør rives for å gi plass til mer aktivitet i byen.

Linaaegården

– De fleste må nå innse at huset bør rives, og at vi bør gi den muligheten til å fortette byen og få til mer aktivitet, sier ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch.

Foto: NRK

Natt til torsdag ble den fredede Linaaegården i Sandefjord ødelagt i brann.

På grunn av stor røykutvikling måtte politiet evakuere 20 beboere fra nabobygningene.

Politiet vil fortsatt ikke si noe om mulig brannårsak i Linaaegården, men mange i byen, deriblant gårdeieren, mener brannen er påsatt.

Vil bevare

Ragnar Kristensen ved Fortidsminneforeningen har tro på at det går an å bevare Linaaegården, og ønsker en kopi av bygget.

– Jeg ser ingen grunn til at bygget ikke kan reddes. Dette er en gammeldags tømmerkonstruksjon. 1. etasje er for så vidt uskadd så vidt jeg har forstått. 1. etasje er nok utbrent, men det skal mye til før en slik tømmerkonstruksjon brenner tvers igjennom. Dessuten er det utvendige panelet, og mye av det vi ønsket å bevare fremdeles inntakt, sa Kristensen til NRK.no torsdag.

– Dårlig løsning

Det mener ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, er en dårlig løsning.

– Vi mener at en kopi er lite interessant. Det må vel være originalen som er viktig, og de fleste må nå innse at huset bør rives, og at vi bør gi den muligheten til å fortette byen og få til mer aktivitet, sier ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch til NRK.no.

Det er politisk flertall i Sandefjord for å rive den brannskadde gården og gjøre plass til noe nytt i byen.

Reidar Kristoffersen

Reidar Kristofferser eier den brannskadde Linaaegården. Han sa til NRK torsdag at han ikke utelukker at noen har tent på som en reaksjon på saksbehandlingen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Lang strid

Det har i lenger tid vært strid om hva som skal gjøres med bygget. Eieren har ønsket å rive bygget for å oppføre et kombinert forretnings- og boligbygg.

Dette ble godkjent av kommunstyret i 2008, men Vestfold fylkeskommune hadde innsigelser mot kommunens vedtak, og saken gikk til megling.

Det har vært et stort engasjement i Sandefjord for å bevare bygget, og det har også blitt opprettet en folkeaksjon med dette mål for øyet.

Frontene har i lang tid vært steile mellom de som vil bevare og de som vil rive gården. Bygget var midlertidig vernet da det brant natt til i går.