Hopp til innhold

– Her er det full storm, og vi sitter værfast

Camilla Rimstad Meissner fra Stavern er av mange nordmenn som er værfast i det sørlige Thailand. Elleve mennesker har hittil mistet livet, og tusener av turister er strandet som følge av uvær og omfattende oversvømmelser i ferieparadiset.

Camilla Rimstad Meissner og Jeanett Gran

Camilla Rimstad Meissner og Jeanett Gran håper de kan komme seg bort fra øya Phi Phi, der de nå sitter værfast.

Foto: MMs-foto: Privat

Rimstad Meissner er på den populære ferieøya Phi Phi, og hun forteller til NRK.no at mange nå frykter at de ikke vil komme seg hjem som planlagt.

– Her er det full storm. Vi har vært værfast her i tre dager. Vi hadde tenkt oss til videre til ferieøya Kho Samui, men ingen her på Phi Phi får forlate øya, sier hun.

På de mest populære ferieøyene i Thailand er flere tusen turister isolert etter at ferjer og fly ble innstilt på grunn av storm og høye bølger. Også på fastlandet, i Krabi og Phuket, er dagliglivet preget av oversvømmelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flom i Thailand

Her blir turister evakuert fra øya Koh Tao, med hjelp fra sjøforsvaret etter de voldsomme stormene i Surat Thani.

Foto: STRINGER/THAILAND / Reuters

– Begynner å bli urolige

Skandinaviske turister som skal fly hjem til helgen, er nå bekymret for hjemreisen.

– Folk begynner å bli urolige, sier Rimstad Meissner.

Hun skal fly hjem lørdag, og lurer nå på om hun kommer seg inn til fastlandet før den tid.

Nesten en million mennesker er berørt av det uvanlig kraftige regnet som har høljet ned i en uke i årets normalt varmeste måned. De som har mistet livet, er tatt av flomstore elver eller søleskred.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flom i Thailand

En thai-soldat patruljerer langs den oversvømmede gaten i Narathivat,Sør i Thailand.

Foto: MADAREE TOHLALA / Afp

Flere norske turister værfast

De tre reiseselskapene Star Tour, Ving Reiser og Apollo Reiser har noe over 1.400 norske turister i regionen. Langt de fleste befinner seg på fastlandet i Krabi og Phuket, som ikke er så hardt rammet, men Apollo Reiser har ni nordmenn som er værfaste på Koh Samui.

– De kommer ikke ut av hotellet på grunn av oversvømmelse, men det er ikke snakk om noen fare. Det er verst for lokalbefolkningen som bor i enkle hus uten strøm, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo Reiser til NTB.

De ni skulle være på øya i henholdsvis en og to uker og er ifølge Begby innforstått med at det er vanskelig å få gjort noe med situasjonen.

– Vi skulle hatt hjem 17 svensker derfra i går. Det gikk noen fly onsdag, men flyplassen er overfylt med folk som vil hjem så det er vanskelig å få oversikt over når vi kan få dem ut.

Bedring på fastlandet

Star Tour har 200 norske turister i Krabi og 500 i Phuket.

– Vi hadde et fly ned dit mandag. Ingen av dem som var på flyet har måttet bytte hotell og det regner mindre, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Også Ving Reiser har 200 norske turister i Krabi og 500 i Phuket.

– Alle skal hjem som vanlig i løpet av denne uka. Det har vært mindre regn i dag så strømmen og mobilnettverket er tilbake. Vannet er på vei ut av gatene i Krabi og veien til flyplassen er åpen, sier informasjonsmedarbeider Sophie Frisholm i Ving
Reiser.

Skal lette torsdag

Ifølge Rimstad Meissner har ingen mennesker skadet seg på Phi Phi-øyene.

– Folk holder seg inne. Det er innmari kjedelig her. Vi sitter for det meste og spiller kort og ser på film. Det var ikke helt dette jeg drømte om å gjøre i ferien, sier hun.

Onsdag formiddag norsk tid tittet faktisk solen fram på øya. Ifølge lokale værmeldinger så skal det lette torsdag og fredag.

– Vi håper det betyr at båtene igjen kan kjøre oss til fastlandet, sier Rimstad Meissner.

Utenriksdepartementet opplyser at det ikke har kommet inn meldinger om alvorlige hendelser med nordmenn involvert, men forteller at noen har ringt for å få råd om hvordan de forholder seg til de store vannmengdene.

Myndighetene i Thailand har erklært 63 distrikter i sju provinser som katastrofeområder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark