Hopp til innhold

– Nær familie ble aldri vurdert som fosterforeldre

Barnevernevernet i Sandefjord bryter loven når de ikke vurderte et barns familie som fosterhjem. Det mener advokat.

Mor i barnevernssak

Barnas mormor, tante eller de yngste barnas far ble aldri vurdert som fosterforeldere ifølge moren.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Advokat Jørn Johannesen i Sandefjord har flere klienter som har blitt fratatt sine barn, uten at den nære familie eller barns nettverk er vurdert som fosterfamilie, slik de skal ifølge barnevernloven.

I en rekke saker jeg har sett i det siste følger ikke barneverntjenesten i Sandefjord de forskriftspålagte kravene til å vurdere dette, sier han til NRK.no.

Han har nå sendt et brev til Fylkesmannen med en klage på de tre siste sakene han har hatt.

– De er sammenfallende. Der er ikke besteforeldre, onkler eller tanter, som kan stille gode hjem til disposisjon, kontaktet, sier han.

Flere biologiske fedre, som ikke bor langt unna barna, har heller ikke blitt kontaktet, ifølge advokaten.

Fikk ikke hjelp

Jørn Johannesen

Advookat Jørn Johannesen har sendt brev til Fylkesmannen fordi han mener barnevernet i Sandefjord bryter loven.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

I et av tilfellene Johannesen nå har klaget inn til Fylkesmannen ba en mor selv barnevernet om hjelp til sine fire barn. Hun mener hun ikke fikk den hjelpen hun hadde behov for.

Da saken endte i omsorgsovertakelse ble hverken barnas mormor, tante eller de yngste barnas far vurdert som fosterforeldre, forteller moren.

– Jeg synes det er helt sykt. De kunne ha kontaktet dem, undersøkt litt og pratet med dem. De kunne jo snakket med faren til barna, tatt en tur opp til ham og sett hvordan han er. I stedet snakket de med ham i 10 minutter på telefonen, og sa at han ikke var egnet, sier hun.

De har aldri blitt spurt

Barn over sju år skal i følge barnevernloven også høres i valg av fosterhjem, men det ble heller ikke gjort, i følge moren.

– Nei, de ble aldri spurt. Barnevernet kom hjem hit og bare fortalte at "mamma er ikke en bra nok omsorgsperson, så vi skal prøve å få dere i fosterhjem", forteller hun.

Stedfortredende barnevernleder Berit Kvanvik avviser kritikken og sier de kun har plikt til å vurdere, men ikke bruke familien som fosterhjem.

Vi skal vurdere, og det er vurderingsplikten vi må oppfylle. Da har det vel blitt vurdert slik at det ikke var til barnets beste å bli boende hos noen av dem.

– Men kan dere avgjøre det kun basert på en kort telefonsamtale?

– Det tør jeg ikke uttale meg om fordi jeg ikke har vært konkret inne i denne saken, sier hun.

Kan by på problemer

Ifølge Kvanvik har barnevernet i Sandefjord brukt barnas nettverk i sju av 70 fosterhjemsplasseringer. Når det ikke gjøres oftere er det fordi det å bruke nær familie kan by på problemer.

– Når familie ikke kan forstå at barna deres må plasseres i fosterhjem, blir det ganske vanskelig for barneverntjenesten å samarbeide med et fosterhjem som er i nær familie, når de er i mot plassering i fosterhjem, sier hun.

Advokat Jørn Johannesen mener argumentet ikke holder for skilte fedre som har samvær med sine barn.

– Alle kan tenke seg den situasjonen der barna blir plassert i fosterhjem, uten at man som forelder en gang har blitt kontaktet på forhånd og vurdert som et alternativ.

– Dersom fedre som ikke har foreldreansvaret for barnet ønsker å overta omsorgen må de enten gjøre en avtale med mor om dette, eller fremme et krav overfor tingretten om å få overta omsorgen, sier Kvanvik