Hopp til innhold

– Foreldre må lære øvelseskjøring

Kjørelærer mener det er nødvendig med kurs for foresatte før de skal øvelseskjøre med ungene.

På kurs med pappa

Maria Messenlien skal ta førerkort for bil og går på kurs sammen med pappa Kjell. Han går fordi han skal øvelseskjøre med datteren sin.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tønsberg og Nøtterøy trafikkskole har startet kurs for foresatte som vil bli flinkere før de skal drive øvelseskjøring med sine barn som ønsker å ta førerkort.

Sitter på i skolebilen

Kurset innebærer at de som skal undervise egne barn, sitter på i kjøreskolebilen når sønnen eller datteren kjører med kjørerlærer. Den foresatte skal også selv kjøre med kjørelærer i tillegg til å få teoriundervisning.

Kjørelærer Helge Berg Hansen ved Tønsberg og Nøtterøy trafikkskole har startet kurset. Han mener et slikt kurs bør bli obligatorisk.

– Det er ganske skummelt å gå i gang med øvelseskjøring. På dette kurset lærer vi de foresatte hvordan de skal unngå problemer og gå i feller.

Kjøretime med pappa bak i bilen

Maria Messenlien har kjøretime med Helge Berg Hansen ved Tønsberg og Nøtterøy trafikkskole. I baksettet sitter pappa Kjell Messenlien.

Foto: Harald Indrehaug / NRK

Kostbart å ta førerkort

Ifølge undersøkelser som er gjort av Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund, koster den obligatoriske kjøreopplæringen i gjennomsnitt rundt 15.000 kroner. Mange bruker rundt 30.000 kroner på å skaffe seg førerkort.

Rådgiver i Vegdirektoratet, Lars-Inge Haslie, mener det ikke er behov for obligatorisk opplæring også for foreldre.

– Det som er gjort obligatorisk er opplæringen av eleven. Gjennom elevene mener vi det vil bidra til at foreldre og foresatte må oppdatere sine kunnskaper og ferdigheter når de skal være med på øvelseskjøring, sier Haslie.

Les ogs om øvelseskjøring i skoletiden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark