Hopp til innhold

Spansk «tyvstart»

Det er gøy å lære spansk, sier tvillingene Jenny og Ingrid i sjetteklasse ved Østre Halsen skole i Larvik som deltar i et forsøk med fremmedspråk.

Jenny og Ingrid Myrland Johansen
Foto: John-André Samuelsen / NRK

– De andre sitter kanskje hjemme og gjør lekser. Her kan vi både lære noe nytt og gjøre lekser samtidig. Så det er verdt det!

Det sier tvillingene Jenny og Ingrid Myrland Johansen i klasse 6AB på Østre Halsen skole i Larvik. Jentene har inngått kontrakt om å bli igjen på skolen to timer i uka i 6. og 7. trinn for å lære seg spansk. Begge har planer om å fortsette når de kommer på ungdomstrinnet.

Et nyttig språk

– Det er gøy å snakke spansk, og når vi lærer det nå kan jeg få bedre karakterer i spansk på ungdomsskolen, sier Ingrid. Jenny legger også vekt på at det er nyttig å kunne dette språket.

– Det er veldig mange land i verden der man snakker spansk.

6. klassen ved Østre Halsen skole deltar i et 2-årig forsøk med fremmedspråk på barnetrinnet som Utdanningsdirektoratet har satt i gang. 1. september i år. 72 klasser i hele landet er valgt ut til å være med, og det er opp til skolene selv hvilket språk man vil undervise 11-åringene i.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lærer Sidsel Kristiane Gundersen i klasse 6AB.

Lærer Sidsel Kristiane Gundersen sier at elevene i klasse 6AB tar til seg det nye språket svært raskt.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Motiverte elever

Lærer Sidsel Kristiane Gundersen forteller at elevene tar til seg det nye språket svært raskt.

– Dette går veldig fint. De har jo meldt seg frivillig til dette og er svært motiverte. Nå er det opp til oss å bruke metoder som er motiverende og aktive.

– Den optimale alderen

Gundersen tror språkundervisningen i en globalisert verden er viktigere enn før, og at det er bra å starte tidligere fordi språkinteressen på ungdomstrinn og videregående trinn har vært svakere de siste åra.

Men kan det ikke være en fare for at man blir språkforvirret når man er bare 11 år?

– Nei, det merker jeg ikke noe til. Og språkforskere sier jo at denne alderen er den optimale perioden å lære språk på. Barn tar språk veldig raskt. Det kan vi også merke på deres evne til å fange opp dialekter.

– Kunne begynt tidligere

Per Harald Engesæth

Direktør Per Harald Engesæth i Jotun-konsernet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Det kan Per Harald Engesæth slutte seg til. Han er direktør med personalansvar for Jotun-ansatte over hele verden. Personlig kunne han gjerne sett at man hadde begynt enda tidligere.

– Jeg har nettopp kommet tilbake etter å ha vært i Thailand og Egypt i åtte og et halvt år og har to barn som har vært med. Jeg ser jo at de har tatt til seg språket på et mye tidligere stadium.

Behov for språkmektige

Men Engesæth understreker at man i Jotun setter stor pris på tidligere språkopplæring. For konsernet satser på økt vekst, og det betyr behov for rekruttering av språkmektige folk.

– Spansk er det tredje største språket i verden og blir viktig i forhold til eventuelle nye markeder i Sør-Amerika. Også fransk kompetanse kan bli viktig, for vi jobber mye med Afrika, og særlig nord-Afrika. Rekrutteringen bli en større utfordring for oss hvis vi lykkes med vekststrategien vår.

Enige

Tvillingene Jenny og Ingrid er skjønt enige med Engesæth i at språkkunnskaper kan være en god hjelp for å få jobb.

– Ja, det hjelper ganske sikkert hvis man skal jobbe i et annet land.