Hopp til innhold

Skjeletter opp av gata

I Tønsberg kommer ikke skjelettene ut av skapet, de kommer opp av gata.

Skjelettene graves fram

Hanne Ekstrøm graver fram barneskjelett i Møllegata i Tønsberg.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I forbindelse med legging av rør til fjernvarmeanlegg har arkeologene funnet mange skjeletter i gata. De er svært godt bevart og ligger ikke spesielt dypt.

Området i Møllegata som nå graves opp er området der St. Peters kirke med tilhørende kirkegård lå. Det var derfor ikke helt uventet at det ville bli funnet graver.

Mange barn

Hanne Ekstrøm fra Norsk institutt for kulturminneforskning NIKU er prosjektleder for undersøkelsene og er arkeolog og osteolog. Som osteolog kan hun blant annet datere skjeletter, kjønnsbestemme og aldersbestemme dem og beregne lengden på mennesket.

– Det som er overraskende med de funnene vi har gjort nå er at det er svært mange barn. De er gravlagt tett. Noen tett sammen med voksne av begge kjønn, sier Ekstrøm.

Noe er gravlagt i kister, mens andre bare er svøpt i et klede og gravlagt.

(Tekst fortsetter under bildet)

Hanne Ekstrøm

Hanne Ekstrøm er arkeolog og osteolog.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Stammer fra middelalderen

St. Peters kirke brant i den store bybrannen i Tønsberg i 1536. Det er ikke kjent om det ble gravlagt personer på denne kirkegården etter den tiden, forklarer Hanne Ekstrøm.

– Skjelettene stammer fra Middelalderen, sier Ekstrøm.

I forbindelse med nedlegging av fjernvarmerør i Tønsberg sentrum, blir grunnen nøye underøkt av arkeologer fordi gravingen de fleste steder avdekker mye av Tønsbergs historie.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark