Hopp til innhold

– Frykter ny Full City katastrofe

De ansvarlige for oppryddingen av oljesølet etter Full City havariet synes det er korttenkt å ville fjerne Kystvakten fra Oslofjorden.

Full City

Hvis Kystvakten forsvinner fra Oslofjorden frykter flere at det kan komme en ny Full City katastrofe.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

I statsbudsjettet legges det opp til kutt i overføringene som kan føre til at Kystvakten forsvinner fra Oslofjorden.

Leder for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing, Per Olav Pettersen, sier det skjer nestenulykker i Oslofjorden stadig vekk.

– Oslofjorden er den mest trafikkerte fjorden vi har i hele landet. Innerst i fjorden ligger hovedstaden vår. At vi da ikke skal ha noen marinefartøy eller kystvaktfartøyer i denne fjorden synes jeg virker merkverdig, sier han.

– Svært korttenkt løsning
Per Olav Pettersen

Per Olav Pettersen i Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing frykter en ny katastrofe i Oslofjorden, dersom Kystvakten blir borte.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

31. juli 2009 grunnstøtte det Panama-registrerte skipet Full City utenfor Såstein i Bamble i Telemark. Da Full City grunnstøtte hadde det 1120 kubikkmeter tungolje om bord og rundt 300 tonn olje rant ut i sjøen. Oljeutslippet førte til tilgrising av kysten langs Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Opprenskningen har kostet omlag 250 millioner kroner.

Pettersen sier han synes forslaget om å kutte i overføringene slik at kystvakten forsvinner er en svært korttenkt løsning.

– Vi ser hvor mange fartøyer som går ut og inn, og vi vet at det fra tid til annen er nestenulykker her. Da kan det skje som det gjorde med Full City.

Frykter ny katastrofe

Han sier at den gang da Full City havarerte var de heldige som hadde kystvakta i nærheten.

– Når Kystvakten var i nærheten gjorde nok at vi kom i gang med arbeidet, både redningsaksjonen og opprydningsarbeidet, fortere. Jeg synes det virker lite gjennomtenkt at man er i ferd med å flytte Kystvakten vekk fra Oslofjorden, sier Pettersen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark