Hopp til innhold

– Bør få «Operasjon Grenseløs» over hele landet

«Operasjon Grenseløs» er en såpass stor suksess at flere politidistrikter bør adoptere den. Det mener lektor som har skrevet evalueringsrapport om prosjektet.

Prosjektet Grenseløs pågriper litauere

Her blir litauere pågrepet av politifolk fra Operasjon Grenseløs.

Foto: Dagsrevyen / NRK

Hugo Hansen

Hugo Hansen er lektor ved Politihøyskolen. han har skrevet evalueringsrapporten om Operasjon grenseløs

Foto: Helga Tunheim / NRK

– «Operasjon Grenseløs» bryter med den tradisjonelle politiorganisasjonen og utfordrer organisasjonen til å jobbe veldig målrettet, sier lektor Hugo Hansen ved Politihøgskolen.

Prosjektet, som er et samarbeid på tvers av fylkesgrense i Telemark, Vestfold, Buskerud og Asker og Bærum, skal avsløre mobile kriminelle østeuropeere som opererer over et større geografisk område.

Han er krystallklar på at dette bør adopteres over hele landet. Alle er imidlertid ikke enige i dette.

Usikker på utvidelse

– Det er ikke sikkert det er riktig å satse på prosjekter lik dette over hele landet, sier politimesteren i Vestfold Marie Benedicte Bjørnland.

«Operasjon Grenseløs» ble først etablert i Vestfold.

– Vi har utvilsomt hatt geografien på vår side. Det er ikke sikkert at det samarbeidet som vi har fått til vil fungere like godt på for eksempel Vestlandet, sier politimesteren. Ingen politidistrikter er like og kriminaliteten er ikke lik i hele landet, sier Bjørnland.

16 faste medarbeidere

«Operasjon Grenseløs» ble etablert i Vestfold for snart fire år siden. For ett år siden ble det utvidet til også å omfatte Asker og Bærum, Søndre Buskerud og Telemark.

Nå regner de fire politidistriktene seg som «eiere» av «Operasjon Grenseløs». I gruppen jobber det 14 faste etterforskere, fire jurister og en prosjektleder.

– Norge er jo en del av Europa, og kriminalitetsbildet vi ser nå er ikke et bilde vi er vant til. Rask forflytting og store avstander mellom gjerningsstedene er nytt, sier lektor Hansen.

Gruppa jobbet senest med pågripelsen av fem rumerene, som skal ha ranet eldre i hjemmene deres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Johan Abrahamsen

Politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen er prosjektleder for Operasjon Grenseløs og får skryt for sitt arbeid.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Prosjektperioden snart over

Prosjektet er ment å vare i fire år og prosjektperioden er derfor formelt over ved utgangen av inneværende år. Politimester Bjørnland tror ikke «Operasjon Grenseløs» blir lagt ned.

– Jeg håper det kan fortsette i en eller annen form. Suksessfaktoren har vært det prosjektbaserte arbeidet med en meget dyktig prosjektleder, sier Marie Benedicte Bjørnland.

– Noe av suksessen er samarbeidet over fylkesgrensene, at de har en arbeidsgruppe og at gruppens medlemmer er etterforskere som er skjermet for annet arbeid, sier Hansen.

Dette har ført til en markant nedgang i vinningskriminaliteten i de fire fylkene, sier han.

Bør adopteres

Politimester Marie Benedicte Bjørnland

Politimester i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland er stolt av Operasjon grenseløs, men sier det ikke passer over alt i landet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er en arbeidsmodell og noen grep som er gjort her som politiet i resten av landet bør adoptere. Det vil være med på å bryte ned unødvendige stengte skott mellom politidistriktene, mener lektoren.

– Jeg vet at blant andre Hordaland adopterer dette snart, sier Hansen.

Politimester Bjørnland i Vestfold sier hun ikke er helt enig i at hele landet bør jobbe slik.

– Det er for eksempel er annen type kriminalitet og mindre kriminalitet som blir begått i Sogn og Fjordane enn det som blir begått i fylkene som «Operasjon Grenseløs» omfatter.

Bjørnland sier det er viktig å ta hensyn til slike lokale forskjeller.