Hopp til innhold

Misbrukte stilling på incestsenter

Medarbeider på incestsenteret i Vestfold er dømt for å ha misbrukt sin stilling. Medarbeideren skal ha hatt seksuell kontakt med bruker.

Incestsenteret i Vestfold

En tidligere medarbeider ved incestsenteret i Vestfold er dømt for å ha misbrukt sin stilling ved senteret.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

En tidligere medarbeider tilknyttet incestsenteret i Vestfold ble for kort tid siden dømt til tre måneders ubetinget fengsel.

Medarbeideren har erkjent den seksuelle kontakten, men hevder det skjedde frivillig og har derfor anket dommen. Dommen ble anket torsdag. Daglig leder Mary-Ann Oshaug, reagerte med sjokk og vantro da hun ble kjent med saken.

– Det er helt forferdelig. Dette var en betrodd person som jeg hadde mye tillit til, og som var flink. Jeg fikk sjokk, sier hun.

– Dette er utenkelig

Mary-Ann Oshaug

Daglig leder ved senteret, Mary-Ann Oshaug reagerer med vantro og sjokk på saken.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Den tidligere medarbeideren skal ha skaffet seg seksuell omgang med kvinnen gjennom å misbruke det tillitsforholdet vedkommende hadde opparbeidet seg hos henne gjennom sitt arbeid for incestsenteret. Medarbeideren var ikke lenger tilknyttet senteret da forholdet skjedde.

Den tidligere medarbeideren hadde vært en betrodd person tilknyttet senteret og forholdet ble anmeldt til politiet av Mary-Ann Oshaug.

Selv om Oshaug presiserer at dette kan skje overalt, var det likevel utenkelig at noen som skulle hjelpe ofre for seksuelle overgrep, misbruker sin stilling til å oppnå seksuell kontakt. Derfor er dette ekstra tungt, sier hun.

– Det er det som er så uvirkelig, og utrolig vanskelig og tungt å takle. Vi skal jo beskytte og hjelpe dem.

Har mistet all tillit

De ansatte på incestsenteret har hatt det forferdelig etter at saken ble kjent, men har snakket mye sammen, sier Oshaug. Nå er de mest opptatt av å ivareta kvinnen.

– Vi har snakket mye med henne og prøvd å ivareta henne på best mulig måte. Når man blir misbrukt av en hjelper blir det på en måte et dobbelt misbruk, sier Oshaug.

Kvinnen som ble misbrukt har mistet tilliten til hjelpeapparatet. Det sier kvinnens bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen

– Hun har hatt samtaler med senteret og blitt ivaretatt der, men når man blir utnyttet av dem som skal hjelpe deg mister man jo også tilliten til hjelpeapparatet, sier hun.