Hopp til innhold

Hissig veps i matfatet

Her sitter en kvinnelig arbeider som snart mister jobben. Nå om dagen er hun irritabel, pågående og farlig.

Veps

Vepsen liker ikke bare søtsaker. Hamburgerrygg er også topp!

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Plutselig sitter den der. På den nygrilla sommerkoteletten. På krokanisen som du akkurat hadde tenkt å nyte en bit av. Kanskje kommer den dovent deisende ned på kanten av brusglasset for å lepje i seg av søte godsaker.

Det er da du skal holde hodet kaldt. Kraftige armbevegelser og viftende hender for å få unna den svart- og gulstripete inntrengeren gjør bare vondt verre, for stikkevepsen kan gå til kraftige og aggressive motangrep hvis den blir skremt, irritert eller føler seg truet. Særlig nå om dagen.

Legevakt i Vestfold

Legevakta i Tønsberg har hatt stor pågang av folk som er stukket av veps.

Foto: Jonas Rydén / NRK
Oppsøker legevakt

– Vi har hatt stor pågang i helgen av folk som var blitt stukket av veps.

Det forteller daglig leder Kari Hynne ved legevakta for Tønsberg og omegn. Mange tar kontakt fordi de frykter at de kan være allergiske mot vepsestikk, mens andre synes stikket har gitt et kraftigere utslag enn vanlig.

– Og det er viktig å være oppmerksom på eventuelle stikk i munn eller hals, sier Hynne. Da bør man oppsøke lege, for hevelsen kan bli stå stor at man ikke får puste.

Les også:

Pass på glassene!

Hynne sier at de som er allergiske mot vepsegiften, vanligvis har fått en såkalt epipenn (adrenalin) av fastlegen sin til bruk ved akutte tilfeller.

– For dem som ikke er allergiske, kan vanlig kløe på grunn av stikket behandles med Eurax eller lignende.

Ikke opplevd maken

Andre yrkesgrupper som befatter seg med veps bekrefter tendensen som særlig gjør seg gjeldende i Sør-Norge - det er mye stikkeveps denne ettersommeren. Svært mye.

– Han som jobber med dette hos oss har aldri opplevd maken.

Det sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll. Der i gården har man 4-5 oppdrag daglig med å fjerne vepsebol eller utrydde nærgående vepsekolonier.

Frifinner hannvepsen

Og forsker Tone Birkemoe ved Nasjonalt folkehelseinstitutt forklarer hvem som står bak angrepene på matbord og mennesker.

– Det er de kvinnelige arbeiderne i bolet som er så innpåslitne og som stikker. Dronene, altså hannvepsene, har ikke giftbrodd, og dessuten dør de ganske raskt etter at parringen er over.

– Men også for de andre vepsene reduseres problemet betydelig i løpet av september, sier Birkemoe.

En poetisk død

For utsiktene til det gode liv utover høsten er få også for de kvinnelige arbeiderne i vepsekolonien. Folkehelseinstituttet sier det både poetisk og dramatisk på sine nettsider:

Utover høsten dør den gamle dronningen og arbeidernes oppgaver opphører. Arbeiderne driver da hvileløst rundt en stund før de siste dør når frostnettene kommer.