Hopp til innhold

Ruiner skaper hodebry

Ruinene av den 150 år gamle Mariakirken i Tønsberg har skapt hodebry. Arbeidene med å revitalisere Tønsberg Torv har stoppet opp.

Ruinene gravet fram

Ruinene fra Mariakirken ble tidligere i år gravet fram på Tønsberg Torv. Nå er det usikkert hva som skal skje videre. Kanskje ruinene bare blir tildekket igjen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er usikkert hva man skal gjøre med ruinene som ble avdekket tidligere i år.

Ikke veldig gammel kirke

Dette er første gang ruinene har kommet til syne etter at kirken ble revet i 1864.
Den gang var det for å gi plass til byens nye rådhus, fengsel og torv. Det var derfor ingen overraskelse at kirkens ruiner er akkurat der de er funnet.

– Vi hadde nok ikke ventet at vi fant ruinene så langt oppe, sier Arild Bakken, som er daglig leder i Tønsberg utvikling.

Les også: Folket vil beholde kirkeruin

Tenkepause inntil videre

– Vi måtte derfor stoppe alle planer og vurdere hva vi skulle gjøre i forhold til de planene vi alt har med torvet, sier han.

Hele sommeren har gått, inklusiv ferie, uten at de er kommet særlig videre.

Informasjonssjef i Tønsberg kommune, Jan Petter Bergan sier det nå er på tide at publikum får vite hva som skal skje med Tønsberg torv og ruinene, og etterlyser en plan som kan legges ut til offentligheten. Nå er tenkepausen over, sier Bergan.

Les også: Domprost David Gjerps kronikk om Mariakirken i Tønsbergs Blad.

Møte om framdriften

– Vi skal ha et møte denne uken hvor vi skal drøfte videre planer. Til dette møtet har vi også invitert representanter for Slottsfjellmuseet for å lufte muligheten for hvordan vi kan eksponere blant annet ruinene av Mariakirken, sier Bakken.

Etter at Mariakirkens ruiner ble gravd fram har planleggerne endret noen planer. Blant annet skal selve torvets topp løftes 10 cm.

Planene for Tønsberg Torv er så omfattende at det er behov for å gå 40 cm ned, sier Bakken. Blant annet skal torget ha varmekabler for å kunne være is- og snøfritt om vinteren.

Les også: Ny kunst i gammel by

Dyrt å bevare ruinene

Bakken vil ikke spekulere i hvordan de legger opp arbeidet videre, men sier at i følge riksantikvaren vil det bli svært dyrt å bevare ruinene på en slik måte at folk kan se dem.
Et alternativ er derfor å grave over ruinene igjen og la de forbli et minne under bakken.

Det er likevel ikke opp til andre enn torvets eier, Tønsberg kommune, å bestemme hva som skal gjøres.

(Tekst fortsetter under bildet)

Ruiner av Olavskirken

Ruinene av Olavskirken er bevart og synlig for alle.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Tradisjon for å bevare ruiner

Det er tradisjon for å bevare ruiner i Tønsberg, Norges eldste by. Men, det er virkelig gamle ruiner, som for eksempel Olavskirken og Olavsklosteret.

Olavsklosteret i Tønsberg ble grunnlagt på siste del av 1100 tallet og tilhørte premonstratenserne, en fransk klosterorden.
Olavskirken var en rundkirke, den eneste i Norge og den største i Norden. Ruiner etter Olavskirken ligger synlig i Storgaten vis a vis biblioteket.

Nøtterøy og Tønsberg bibliotek er bygget på tomten til Olavsklosteret. Ruinene av klosteret er synlig i bibliotekets underetasje.

Ruinene av Olavsklosteret

I forbindelse med byggingen av Nøtterøy og Tønsberg bibliotek ble ruinene av Olavsklosteret fra 1100-tallet gravet fram. Disse ble bevart og er synlig i bibliotekets underetasje

Foto: Yngve Tørrestad / NRK