Hopp til innhold

Bønder i minus

Flere bønder sliter med å få endene til å møtes og ber om utsettelse på regninger.

Landbruk, bonde, bønder

Illustrasjonsfoto: Mange bønder sliter med å betale regningene.

Foto: Martin Kierstein

Harald Oseberg

Harald Oseberg er en av flere bønder som sliter med anstrengt økonomi.

Foto: Kathrine Krømke / NRK
Wenche Myhre Dahle

Forskjellen mellom bøndenes inntekter og utgifter er blitt liten de siste åra, sier Wenche Myhre Dahle.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Forskjellen mellom utgifter og inntekter blir mindre for mange bønder. Inntektene samsvarer ikke med dagens utgifter.

I løpet av de siste 10 årene er over 650 jordbruksforetak i Vestfold lagt ned, viser tall fra Fylkesmannen.

Ber om utsettelse

Felleskjøpet merker også nedgangstider i landbruket. Bønder er generelt flinke til å betale regningene sine i tide, men flere bønder ber nå om utsettelse på betalingen og om hjelp til finansiering.

Det er særlig mange nyetablerte bønder som sliter, forteller fagkonsulent på korn og plantekultur hos Felleskjøpet, Wenche Myhre Dahle.

- Det er mer kostnadskrevende å etablere seg nå. Grunnen er en nesten dobling av bygningsprisene siden slutten av 90-tallet og at prisen på arbeidskraft har økt. Samtidig står prisene som bøndene får for produktene sine nesten stille.

Hun forteller at mange sliter med å få betalt regningene sine på grunn av dobbel gjødselpris i 2008 og med ned mot halve kornavlinger i år.

Les også: Norske bønder får stadig mer gjeld

- Litt skremmende

En av dem som merker den anstrengte økonomien på kroppen er svinebonde og styremedlem i det lokale svineavlslaget i Vestfold, Harald Oseberg fra Tønsberg. Han overtok gården etter faren og har drevet den i åtte år. Nå sliter han for å bevare arven etter familien sin.

- Utfordringen er å tjene penger, men det er ikke godt å vite hvordan. Vi har et marked i balanse og lav rente, men heller ikke da klarer vi å tjene penger. Det er litt skremmende.

Lånestopp neste år

Oseberg har flere ting han skulle gjort på gården, men har ikke funnet penger til nye investeringer dette året. Banken har gitt ham lån, men sier at det er stopp etter neste år. Dersom Oseberg ikke klarer å øke inntektene, kan det få store konsekvenser.

- I ytterste konsekvens må jeg selge, for jeg kan ikke ta en jobb ved siden av med denne produksjonen. Men nå får vi gjøre det vi kan for å utvikle dette videre. Så kan vi kanskje sitte om ti år og si at "det var noen tunge år, men vi kom gjennom det også!"

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark