Hopp til innhold

Gjenopplivet av arbeidskollegaer

Kollegaene handlet raskt og riktig. Derfor lever Jan Magne Bjørkli i dag.

Falt om her

Her falt jeg om, sier Jan Magne Bjørkli

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Bjørkli falt om på gulvet på jobben på Hydro Aluminium i Holmestrand om kvelden, en dag tidlig i oktober. Han hadde sluttet å puste og hjertet hans hadde sluttet å slå. Det var bare kort tid igjen før døden inntraff.

Men kollegaene reagerte raskt. Det ble slått alarm etter innøvde prosedyrer. Bedriftens beredskapstropp, som var på jobb denne kvelden, kom raskt til.

To skiftledere, som har ekstra opplæring og trening i hjerte-lunge-redning, begynte umiddelbart med den foreskrevne prosedyren.

Ledig ambulanse i nærheten


Etter om lag fem minutter kom en ambulanse som tilfeldigvis var i nærheten, og som var ledig for jobben. Bilen har med avansert utstyr og ambulansepersonellet er spesialutdannet til å betjene det.

Hjertet til Bjørkli hadde ikke begynt å slå, selv om de to arbeidskollegaene holdt på med brystkompresjon og innblåsing, da ambulansen kom.

Video nsps_upload_2009_12_10_14_40_30_1106.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hør Jan Magne Bjørklis sterke historie.

Så nær døden det er mulig å komme

Da ambulansefolkene overtok, måtte de gi Bjørkli elektrosjokk fra en hjertestarter fire ganger. Da han fikk det fjerde støtet begynte hjertet å slå. Han begynte også å puste, og - han våknet!

Nærmere døden er det neppe mulig å komme.

Det var mange omstendigheter som var på Bjørklis side denne kvelden.

- Men det var utvilsomt innsatsen til kollegaene Raymond Karlsen, Odd Rune Olaussen og Marius Simonsen som reddet livet mitt. Ambulansepersonellet sa til meg i bilen at det her var snakk om kun kort tid før de ikke hadde fått liv i meg. Da hadde jeg ikke vært her i dag, sier han.

Robert Grønli og Jan Magne Bjørkli

Godt å ha deg tilbake på jobb, sier produksjonssjef Robert Grønli til v. til Jan Magne Bjørkli

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Tilbake i jobb med nytt liv

I dag er Bjørkli tilbake på jobb med noen nye årer ved hjertet og med en kombinert pacemaker/hjertestarter operert inn under huden.

- Jeg har fått et nytt liv, sier han. Ikke minst så har jeg fått et helt nytt syn på livet.
Men, det var virkelig tøft å stå utenfor sykehuset med to bæreposer da jeg skulle hjem til mitt eget. Jeg bor alene og fikk skikkelig angst, sier han.

Fikk angst - leide seg trygghet

Bedre ble det ikke da han kom hjem, så reiste rett og slett ned på Holmestrand hotell midt på natta, sa hvordan jeg hadde det, og ba om å få leie et rom.

- Jeg bodde på hotellet to ganger - fire dager hver gang. Jeg fikk skikkelig oppfølging og ble tatt veldig godt vare på, sier han. Regninga har jeg betalt med egne penger, for slikt betaler ikke det norske helsevesenet, sier Bjørkli.

Beredskapstropp

Produksjonssjef Robert Grønli ved Hydro Aluminium i Holmestrand forteller at de har en beredskapstropp på jobb på hvert av skiftene vi har her i bedriften.

- Hver tropp består av forskjellige ansatte som regelmessig trener én dag hver femte uke, på ulike mulige uønskede hendelser. Her er blant annet hjerte-lunge-redning svært viktig, sier Grønli.

Nå vil bedriften øke innsatsen i forhold til å repetere trening på hjertestarter.

- Nå er jeg helt tilbake til det normale, smiler Bjørkli. Jeg har takket kollegaene mine ofte, gitt de en klem og sagt hvor glad jeg er for å være på plass igjen. De brakk noen ribben på meg da de holdt på med brystkompresjonen, men det har jeg tilgitt dem, sier Grønli med smil om munn.