Hopp til innhold

Tusen hoppende kaniner

Det var kaniner overalt, på hoppende jakt etter en Norgesmester-tittel. Eller kanskje bare et kålblad?

Kaninutstilling i Tønsberg
Foto: Jan Gulliksen / NRK

En liten Havana, Russer, Engelsk Schecke, Dvergvedder eller rett og slett en Hvit Land? Kort sagt - kaniner! I helgen er det, om ikke tusenvis, så i alle fall nærmere 1200 kaniner samlet i messehall A i Tønsberg.

Lengde, høyde og slalåm

Eksteriørbedømming av kanin

Eksteriørbedømming av kanin er en del av arrangementet i messehall A i Tønsberg denne helgen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er ikke noe småtteri som ligger til grunn for kaninsamlingen heller. Tønsberg og Omegn kaninavlsforening fyller hele 50 år i høst, og i den anledning har de fått ansvaret for å arrangere landsutstilling og NM i kaninhopping.

-De fleste av de 43 rasene som er med her er under sju måneder gamle. Det er altså flest ungdyr, og her foregår det både eksteriørbedømmelse og konkurranser i lengdehopp, høydehopp og slalåm, sier foreningens leder Grete Moskvil.

-Venter du noen nye rekorder i løpet av helgen?

- Egentlig ikke. Norgesrekorden i høyde er 95 centimeter og norgesrekorden i lengde er 245 centimeter. De er vanskelige å slå!

Mange jenter

Selma Tandberg

Selma Tandberg med dvergvedderen Trampe i et rolig øyeblikk mellom helgens konkurranser.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er tydelig at kaniner er en hobby som først og fremst trekker til seg jenter. De fleste som går rundt med kanin i bånd, kanin i armene eller har kaninen(e) i bur, er jenter mellom 10 og 20 år. En av dem er 15 år gamle Selma Tandberg fra Tønsberg. Hun eier elleve kaniner, og sju av dem er med på helgens stevne. En av dem er dvergvedderen Trampe.

- Det er han som er best til å hoppe. Rekorden hans i høydehopping er 85 centimeter. De andre er flinke til forskjellige ting.

- Hvorfor har du kaniner som hobby?

- Jeg liker å være sammen med dyr, og jeg ser at kaninene koser seg når de er med på konkurranser.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark