Hopp til innhold

Vil stoppe Ikea

En Ikea-etablering i Vestfold kan bli stoppet av Statens Vegvesen som anker saken inn til Miljøverndepartementet.

Ikea

En Ikea-etablering i Vestfold kan bli stoppet av Statens Vegvesen.

Overingeniør Gunner Ridderstrøm, sier det er vanskelig å bare gi en aktør unntak fra forbudet om handelsvirksomhet langs E18.

Vegvesenet mener Miljøverndepartementet bør avgjøre om Ikea skal få etablere seg i Vestfold, og anker derfor saken inn til departementet.

- Miljøverndepartementet bør ta stilling til denne saken fordi det er så viktige nasjonale interesser som står på spill i forhold til transport. Det er riktig at departementet tar beslutningen, og ikke lokalt, sier Gunnar Ridderstrøm, overingeniør i Statens Vegvesen.

Møbelgiganten ønsket i Vestfold

I den regionale planen for handel og sentrumsutvikling har politikerne vedtatt å styrke byene og nedlagt forbud mot ytterligere etablering av handel langs E18. Men Ikea er sterkt ønsket i Vestfold og i april i år stemte 32 av fylkestingets 39 representanter for å gi Ikea et unntak fra planen og la de etablere seg på Danebo mellom Sandefjord og Larvik.

Torsdag sa også Fylkesmannen ja til Ikea.

- Det er mange positive trekk ved en slik etablering, og vi har gjort en helhetsvurdering av saken, sier assisterende fylkesmann Bjørn Strandli.

En forutsetning er at Larvik og Sandefjord kommune inngår bindene avtaler for å hindre salg eller utleie av arealer og eiendom til andre handelsvirksomheter.

- Det er ikke ønske om å utløse flere etableringer langs E18, sier Strandli.

Les mer: Fylkesmannen sier ja til Ikea

- Blir attraktivt for andre også

Det gledet fylkespolitikerne i fylket. Men Statens vegvesen mener en etablering av Ikea vil være en strek drivkraft for andre handelsvirksomheter og frykter at forutsetningene som legges til grunn for Ikea ikke vil holde i lengden.

- Erfaringen og studier som er gjort viser at det øyeblikket det kommer en stor aktør blir det veldig attraktivt også for andre. Det er det bred enighet i fylket, både blant kommunene og de regionale etatene at det ikke ønskes, sier Ridderstrøm i vegvesenet.

Han forteller at de ikke er i mot at Ikea etablerer seg i Vestfold, men mener et unntak må gis av Miljøverndepartementet.

- Vi vil at departementet sier noe om hvordan man skal sikre seg at bare Ikea etablerer seg på Danebo.

Les: Fikk 100 millioner kroner av Ikea

Les også: Ingen kjøpesentre langs E18

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark