Hopp til innhold

Hva har du i fryseren?

Går du dypt nok ned i fryseboksen, kan det hende du finner mat som ikke bør spises.

Fryseboks
Foto: Ill.foto:Knut Falch / Scanpix

Juleribba, pinnekjøttet og nyttårskalkunen er spist opp, lommeboka er januartynn - og derfor tar man kanskje en tur i fryseboksen for å se om det ligger noe der som kan brukes. Så sparer man i alle fall utgiftene til en middag eller tre ...

Men et dypdykk i en fryser kan avdekke mye gammel moro. Når kjøpte jeg egentlig den pakka med kjøttdeig? Er det jeg som har fisket den torsken - og når? Og det må da være flere år siden vi var i Strømstad og kjøpte de tre pakkene med köttbullar?

Varer ikke evig

Marit Nilsen, Mattilsynet i Vestfold

Seksjonssjef Marit Nilsen, Mattilsynet i Vestfold.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det er praktisk med fryseboks, men man bør nok ha en viss oversikt over hva som befinner seg der og hvor lenge det har ligget. For selv om dypfryst mat holder seg lenge, holder den ikke i evig tid.

- Salt, fett, emballasje, oppbevaringstid og -18 grader Celsius er viktige stikkord, sier seksjonssjef Marit Nilsen i Mattilsynet i Vestfold.

Det finnes fet fisk og mager fisk, og det finnes kjøtt med lite eller mye fett. Utgangspunktet er at jo mer fett, jo kortere tid kan du oppbevare maten i fryseren.

- Mager fisk (f.eks. torsk og sei) kan ligge i fryseren i 6 måneder, mens fet fisk (f.eks. laks, ørret, makrell, sild) ikke bør ligge lenger enn 3 måneder. Og det er det samme prinsippet som gjelder for kjøtt. Svinekjøtt med fett bør ikke ligge lenger enn 3 måneder, mens svinekjøtt uten fett kan ligge i 6 måneder. Storfekjøtt anbefales å ikke ligge lenger enn 10-12 måneder, mens veldig magert kjøtt som viltkjøtt kan ligge lenger enn det, sier Nilsen.

Navn og dato

Torsk

Torsk er mager fisk og kan ligge i fryseren i et halvt års tid. Men helst ikke lenger ...

Foto: Colourbox

- Hvordan bør vi behandle mat som skal i fryseren?

- Mat som er kjøpt i butikken, er jo merket på forhånd, også med best før-dato. Men er det kjøtt, fisk, bær og slikt som du har fanget, fisket eller plukket selv, er det lurt å merke pakka både med hva den inneholder og når den ble lagt i fryseren. Dessuten er det lurt å pakke maten i frysefolie, fryseplastposer og annen emballasje som er beregnet brukt til innfrysing.

Har du for eksempel kjøpt en halv gris eller andre større mengder med mat, bør man porsjonere innfrysingen.

- Og hvis man reduserer temperaturen noen grader en tid i forveien, unngår man at det blir for varmt i fryseren hvis man legger ned flere pakker samtidig.

Når rimte du av fryseren sist?

- Hva skjer med mat som ligger for lenge i fryseren?

- Først og fremst kan kvaliteten bli forringet. Men man må være forsiktig med mat der fettet har begynt å harskne. Harsk mat bør ikke spises!

De fleste har nok sett frysere der islaget antar relativt omfattende dimensjoner. Det kan det gjøres noe med.

- Akkurat som man rimer av kjøleskapet av og til, bør man også rime av fryseren. Det kan man jo gjøre nå mens det er relativt kaldt ute, for da er det lettere å finne alternativ oppbevaring for frossenmat.