Hopp til innhold

- Min største nedtur

Tony André Hansen bedyrer fortsatt sin uskyld etter dopingskandalen i OL i Bejing. Men tar likevel ansvaret.

Tony André Hansen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det kom frem på en pressekonferanse som ble holdt torsdag ettermiddag, etter at det onsdag ble kjent at også B-prøven av hesten Camiro var positiv.

SE VIDEO: Garanterer sin uskyld

LES: B-prøven også positiv

Kjemper for å renvaske seg

- Jeg er uskyldig, og jeg er veldig uforstående til det som har skjedd,sa han på pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Tony André Hansen skjønner overhodet ikke hvordan hesten hans, Camiro, kan ha blitt dopet.

Han garanterte at hverken han, støtteapparatet, eller trenere hadde påført hesten salven.

Tony André Hansen

Tony André Hansen var preget av alvoret under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hadde ikke vakt 24 timer

Det norske laget hadde ikke med seg egen veterinær, og hadde heller ikke vakt i stallen 24 timer, noe som er vanlig ved enkelte travløp.

- Jeg har ansvaret, sånn er reglene. Det skal jeg stå for, og jeg skal prøve å komme til bunns i det som har skjedd. Det finnes mange ubesvarte spørsmål og spekulasjoner, og det må jeg bare be om tid til å finne frem til, sa Hansen på pressekonferansen.

Onsdag kveld kom det altså frem at også B-prøven til Hansens hest, Camiro var positiv. Nå skal bevis og skriftlige innlegg legges fram fra hver av rytterne og en domstol med tre medlemmer fra FEI er opprettet, opplyser det internasjonale ridesportforbundet. Saken skal opp i Lausanne neste uke.

Panelet vil da, på bakgrunn av bevisene, avgjøre om rytterne skal straffes, heter det videre. Da vil det bli klart om det norske laget mister bronsemedaljen.

Jeg ser veldig alvorlig på dette her. Dette er min største nedtur, sier han.

Tony Andre Hansen

Her vinner Tony André Hansen bronse på hesten Camiro i OL i Bejing. Nå kan både han og de andre på laget miste medaljene.

Foto: BOBBY YIP / SCANPIX

- De mister bronsen

Svein Bakke, stevneveterinær på Bjerke og ekspert på doping blant hester, er ikke i tvil: Camiro blir dømt, og Norge mister OL-bronsen.

- Ut fra de erfaringene jeg sitter med er det ikke tvil om at Camiro får straff. Det beklagelige i saken er at den aktive og støtteapparatet sier de ikke visste. Det har ennå ikke skjedd at en hest som er tatt etter å ha brukt et såkalt klasse A-stoff ikke har fått en eller annen form for sanksjon, sier Svein Bakke.

Han forteller at det stadig er hester som tas for doping.

- Vanligvis ender slike saker med seks måneders utelukkelse, tap av premie og 2000 sveitserfranc i bot.

Bakke sier også at capsaicin som Camiro hadde i kroppen, er et stoff det er lovlig å bruke, men det er ikke lov å starte med dette stoffet i blodet. Stoffet øker sensitiviteten hos hesten, og i 30 prosent av testede hester finnes dette stoffet. Bakke mener det forteller noe om systematikken.

- Når det gjelder Tony Andre Hansen, så har han som rytter det objektive ansvaret for hesten, men dersom han skal dømmes blir det en sak Antidoping Norge, Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og Norges Idrettsforbund (NIF) må ta stilling til, sier han.

Verdens beste

Svein Bakke har jobbet med dopingsaker i hestesporten enmannsalder. Han forteller om den første norske dopingsaken i sprangryttermiljøet for 20 år siden, og etter det har han fulgt dopingsaker i hestesport tett.

- Det stoffet det er snakk om her kan ikke spores i europeiske laboratorier, men i Hongkong har de verdens beste og mest proffe laboratorium, og der finner de slike stoffer, forteller Bakke.

Han sier at små mengder av capsaicin ble funnet i Camiros urinprøve, men ikke i blodprøven. Det internasjonale rytterforbundet (FEI) har nulltoleranse i slike saker. Det gjør Tony Andre Hansens sak ytterst vanskelig og utfordrende for advokat Morten Steenstrup som bistår Hansen i denne saken.

- Det er ikke et spørsmål om skyld eller ikke skyld, for regelverket til FEI går ikke på det. Her er det snakk om et objektivt ansvar, og det er det som gjør denne saken svært utfordrende, sier Steenstrup.

Lørdag om en drøy uke er det høring om denne saken i sveitsiske Lausanne