Hopp til innhold

Bli med inn i en ny verden

Du kan møte lesesirkelen din oppe i skyene eller gå på oppdagelsesferd i eventyrskogen. Mulighetene er mange i bibliotekets nye univers.

Seminar i Second Life

Du kan blant annet delta på seminar i biblioteket.

Foto: Ellen Høstmark Bustø

Norgesbiblioteket tar i disse dager steget inn i en helt ny verden. Mer konkret inn i "Second Life" - den virtuelle verden på internett.

Biblioteket skal være der folk er.

Prosjektleder Ellen Høstmark Bustø

Det er ikke så mange nordmenn som har tatt del i denne verden foreløpig, men det spås at dette er fremtiden.

HØR: Bibliotek åpner i Second Life

Les også: Blogg - NRK i Second Life

Til stede for folk

Biblioteket i Second Life

Biblioteket ligger idyllisk til på øya.

Foto: Ellen Høstmark Bustø

Second Life er en internettbasert virtuell verden som åpnet i 2003. I 2008 hadde 13 millioner ulike mennesker har gått inn på internett og registrert en figur som representerer seg selv i denne verdenen.

I Second Life kan du fly rundt, kommunisere med andre, du kan handle eller selge ting, danse, bygge og delta på konserter og andre ting som du liker å gjøre i den virkelige verden.

Og hvis du er glad i å lese kan du besøke biblioteket.

- Som bibliotek er man en samfunnsaktør som skal være tilstede der hvor folk er. Hvis folk i større grad vil bruke virtuelle verdener i fremtiden, så må bibliotekene også være til stede der, sier Ellen Høstmark Bustø ved Vestfold fylkesbiblioteket.

Støtte fra staten

- Vi ønsker å tilby tjenester som likner på de vi tilbyr i den virkelige verden. I tillegg så er det et poeng å tilby tjenester som er helt unike for virtuelle verden, sier Høstmark Bustø.

Biblioteket i Second Life

Her står Ellen Høstmark Bustøs avatar foran biblioteket.

Foto: Ellen Høstmark Bustø

Vestfold fylkesbibliotek søkte i fjor høst om støtte til Second Life etableringen fra statens senter for arkiv, bibliotek og museumsutvikling.

Støtten ble innvilget 150 000 kroner fra statskassen, med forbehold om at prosjektet skulle være nasjonalt. Og slik ble Vestfold fylkesbibliotek prosjektleder for Norgesbiblioteket i Second Life.

I biblioteket i Second Life kan du se fiktive personer sette seg ned i en sofa for å lese en bok eller prate med en annen lesehest som kanskje har logget seg på i USA og tatt turen til norgesbiblioteket.

Ta en tur i eventyrskogen

- Vi skal ha et utstillingsområde hvor vi vil stille ut forfatterportretter, tilby bokanmeldelser og andre ting. På taket har vi en konferanseavdeling med mulighet til å holde fordrag med video, lysbilder eller bare tekst, forklarer Høstmark Bustø.

Hun anbefaler også en tur i Norgesbibliotekets egen eventyrskog.

- Det er et fantastisk sted med dyr, fugler og blomster. Her skal vi knytte opp tekster og lydfiler til ting du går forbi eller finner gjemt rundt omkring, sier hun.

Norgesbiblioteket åpner sin virtuelle verden den 15. september.

LES OGSÅ: NRK-kontor i Second Life