Hopp til innhold

- Tvunget til å spise gris

Muslimer som sitter inne på Hof, klager på maten. De føler seg presset til å spise mat som har vært i kontakt med svinekjøtt.

- De som jobber her, tvinger oss til å spise gris, sier en av de innsatte i Hof fengsel. 

Griseslakt
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Han og flere andre muslimer som for tida sitter inne på Hof, tok opp saken da justisministeren tirsdag besøkte fengselet.

Religionen deres forbyr dem å spise kjøtt fra dyr som ikke er slaktet etter muslimsk forskrift - halal.

De reagerer sterkt på at de ofte blir servert mat som har vært i kontakt med svinekjøtt. Det betyr at maten er "uren", og for dem er det en synd å spise den. De sier at de har tatt opp dette med fengselsledelsen flere ganger uten å ha blitt hørt. 

- Ikke restaurant 

Hovedverneombud Terje Haugan avviser påstandene. Han mener de ansatte på kjøkkenet strekker seg svært langt for å tilpasse maten de innsattes religion. 

- De har bedre lunsj her enn jeg har på nista mi. Men dette er ingen restaurant. De sitter tross alt i fengsel, sier Haugan.  

I Justisdepartementet kjenner de godt til problemstillingen fra før.  

- Tilpasset mat for de innsatte er en utfordring for fengselsvesenet, sier statssekretær Anne Rygh Pedersen.  

Mye grønnsaker 

Hun hadde selv vært innom kjøkkenet en tur og hadde et bestemt inntrykk av at personalet strekker seg svært langt for å tilpasse maten den enkeltes behov. Og det er ikke alltid like lett når det stadig blir flere mennesker fra forskjellige kulturer i norske fengsler. Hun mener det er viktig at fengselskjøkkenet f.eks. legger til rette for at kniver bare brukes til en ting. 

Rygh Pedersen sier  de ansatte har krav på å få dekket sine grunnleggende behov når det gjelder mat, men at de nok må finne seg i at det kan bli mye grønnsaker enkelte dager.  

De innsatte mener kravet om fullverdige måltider med "ren" mat er rettferdig.  

- Du vet hva som skjedde i Frankrike. Det begynte med en bagatell, og det gikk til helvete, sier en av dem opprørt.  

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark