Hopp til innhold

Kongen av Dublin?

Ligger kongen av Dublin gravlagt i Sandefjord? Torsdag hentes han ut av Gokstadhaugen slik at forskerne kan analysere ham.

Vikingskip

Kom Olav Geirstad-Alv til Dublin i et skip som dette? Skipet vi ser, er en vikingskips-kopi som heter 'Havhingsten av Glenalough'. Den ankom Dublin fra Danmark 14. august 2007 etter 44 dager i sjøen.

Foto: Werner Karrasch / AFP

Olav Hvite het en norsk hærkonge av Ynglingeætten. Han erobret store deler av Irland og var den første av vikingkongene som hadde et stort kongesete der. Olav satt som konge av Dublin fra 852 til 871.

Olav Hvite var identisk med Olav Geirstad-Alv, er en teori som en del vikingentusiaster har gjenfortalt i åresvis. Og da er spørsmålet: Er det denne mannen som ligger gravlagt i Gokstadhaugen?

Gokstadhaugen

Ligger kongen av Dublin 852-871 i denne haugen?

Foto: Widing, Glenn / SCANPIX

På jakt etter sannheten

- Det er en fin historie, sier arkeolog Terje Gansum i Vestfold fylkeskommune med et ørlite glimt i øyet. For Gansum er er vitenskapsmann og vil ha flere kalde fakta på bordet før han vil slå fast noe som helst.

-Det knytter seg en del usikkerhet til tidligere teorier. Var Olav Hvite samme mann som Olav Geirstad-Alv? Og var Olav Geirstad-Alv halvbror til Halvdan Svarte?

Graves opp

Denne usikkerheten vil Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo gjøre noe med på torsdag 13. september. I samarbeid med Vestfold fylkeskommune skal Gokstad-mannen hentes ut fra haugen der Gokstadskipet ble haugsatt en gang mellom år 900 og 905.

Akkurat som med Oseberg-kvinnene (som ble hentet ut av Oseberghaugen nylig), skal det som måtte være igjen av skjelett av Gokstad-mannen granskes og analyseres med våre dagers teknologiske metoder. Om beinrestene er i god nok stand, kan man i heldigste fall få svar på hvem Gokstad-mannen er, hvor han kom fra og eventuelle slektskapsforhold.

En verdenssensasjon

Det eneste som er helt klart om Gokstad-mannen er at han er i 60-årene, at han ble hentet ut sammen med Gokstadskipet i 1880 og hauglagt igjen i 1928 etter noen år i museets varetekt. Nå ligger han svøpt i et klede i ei blykiste som ble lagt i en steinsarkofag.

Han er av flere blitt tillagt rollen som konge av Dublin, halvbror av Halvdan Svarte og onkel til Harald Hårfagre. Kan noe av dette slås fast som sannsynlig, kan vi regne med en like stor historisk sensasjon som da Gokstadskipet ble funnet. Ifølge nettstedet til Kaupangprosjektet, ble funnet av skipet sett på som en verdenssensasjon fordi det ga oss det første pålitelige bildet av hvordan et vikingskip hadde sett ut.

Gokstad-mannen

Dette bildet fra Vestfoldminne 1979 er faksimile av et avisfotografi fra 1928 fra begravelsen av Gokstadmannen etter 48 år i museets varetekt.

Foto: Vestfoldminne 1979.