Hopp til innhold

Hvor stod slaget på Re?

Snorre Sturlasson slutter sin Heimskringla med slagen på Re.
Men hvor stod slagene?

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nå vil Re kommune og Vestfold fylkeskommune finne ut akkurt det.

Det er ingen som med sikkerhet kan si hvor slagene i 1163 og 1177 stod, bortsett fra at Snorre beskriver stedene i Re og Ramnes. Sentralt står nok Ramnes Kirke, men slagene stod ikke ved kirken. Derimot er det mye som tyder på at i hvert fall at slaget i 1177 stod nede ved elva nedenfor.

Allmøte i Re torsdag

Vestfold fylkeskommune, ved Midgard historisk senter, og Re kommune samler krefter og inviterer folk til allmøte torsdag 29. mars. Målet er å fokusere på slagene på Re ved blant annet å registrere med moderne teknologi. Dette kan gjøre det mulig å finne spor. Det er til nå ikke gjort funn som knytter seg til slagene på Re.

Erlend Tveite som kong Magnus
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Feminin trøndersk opprørsleder


Arkeolog Lena Fahre ved Midgard historisk senter forteller at slagene stod om vinteren. I følge Snorre var det i 1177 at hæren til middelalderkongen Magnus V. Erlingsson gikk av med seieren etter å ha slått ned hæren til opprørsleder Øystein Møyla fra Trøndelag. Snorre beskriver Øystein negativt, etter som Møyla betyr småjente. Etter moderne norsk betyr det feminin.

- Kanskje datidens ”homsepatrulje”, sier Lena Fahre med et smil, og understreker at hun forholder seg til Snorre i akkurat den saken.

Hvor og hvorfor i Re

Det som betyr mer i undersøkelsene omkring slagene
på Re er hvor slagene stod, hvorfor de stod der og hvorfor akkurat i Re. Hvorfor ikke i Horten eller Sandefjord?

Re kommune satser på å markere slagene gjennom et årlig middelalder-arrangement på vinterstid.