Hopp til innhold

Få det rent til jul med sitron-trikset

Før jul kan du spare både tid og penger ved å benytte deg av kjerringråd. Du kan blant annet pusse kobber og messing med ketsjup, og ovnsdøra med sot.

Eddik, zalo og sitron

VIKTIG: Zalo, sitron og eddik er noe de fleste har i hus. Else Farnes mener disse tre produktene er de viktigste i mange kjerringråd.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Mange av de riktig gamle kjerringrådene er veldig gode og billige å bruke. Man trenger absolutt ikke kjøpe rengjøringsprodukter i dyre dommer til julerengjøringen, man kan ofte bare bruke ting man har hjemme i stedet, sier Else Farnes, leder av Sem bygdekvinnelag, til NRK.no.

Hun har sverget til kjerringråd i flere tiår, og ønsker å bringe til live igjen mange av disse.

– Jeg bruker ofte sitroner og edidk for å få det rent. Sliter du for eksempel med vanskelige flekker, kan du fjerne disse med sitronsaft. Sprut på sitronsaft, la det ligge noen minutter, skyll grundig og vask. Ikke la det ligge for lenge, for da blir tøyet bleket, forteller hun.

I lista nedenfor kan du lære seg flere av Elsa Farnes sine beste kjerringråd før jul.

Har du noen gode råd? Skriv dem inn nederst i saken.

Else Farnes i Sem bygdekvinnelag

FORSVINNER: Else Farnes, leder av Sem bygdekvinnelag, vil bringe til live mange kjerringråd. Her har hun lagt et kaffefilter oppå en duk med stearinflekker. Hun stryker over med strykejern, og ifølge Farnes får dette stearinen til å forsvinne.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Bruk natron til sølvpussen

Før jul er det høysesong for å pusse sølvtøy, kobber og messing.

– Ved veldig skittent sølvtøy kan du ta noen teskjeer natron oppi en langpanne med varmt vann. Ha aluminiumsfolie i bunn, og legg sølvtøyet oppi. Da renses sølvet i løpet av én til fem timer. Etterpå skyller og tørker du, forteller hun.

De fleste forbinder ketsjup med mat, men det kan brukes til noe helt annet.

– Syren i ketsjupen har en blankende effekt, så du kan faktisk pusse kobber og messing med ketsjup, smiler Farnes.

Vasker uten såpe

Bygdekvinnelagslederen bruker ikke grønnsåpe for å få huset rent,men i stedet mikro- og vaskefiberkluter – og vann.

– Grønnsåpe legger seg som en hinne oppå flatene og gir derfor god grobunn for bakterievekst. Mikrofiberkluter inneholder lange vaskefribe, som gjør at man kommer nedi bord og lignende. Dette får opp skitt og fett, og med disse klutene tar det lengre tid før det blir møkkete igjen, sier hun, og legger til:

– Forskning viser at det er mye mer helsebringende å bruke vaskefiber og vann, og det blir faktisk renere enn med bomullsklut og såpe.

Lure kjerringråd å bruke før jul:

  • Pakk inn sølvtøyet i plast når det ikke er i bruk – da kommer ikke oksygenet til og gjør det skittent.

  • Skittent sølvtøy: vask det i Zalo og vann. Skyll, tørk og poler.

  • Skittent kobber og sølv: fyll kummen med varmt vann, tilsette en god dash Zalo og 1 desiliter eddik. La det ligge i tre til fire minutter, vask og skyll i kaldt vann.

  • Ved stearingflekker på tøy: Legg tøyet i fryseren og pell av stearinen. Du kan også legge kaffefilter eller bakepapir oppå tøyet og stryke over med strykejern. Dette skal få stearinen til å forsvinne.

  • Fordi eddik er syre, dreper det mange bakterier ved vask. Derfor er det generelt lurt å bruke i vannet ved husvask, og særlig på kjøkkenbenken.

  • Litt eddik i varmt vann gjør vinduene enda blankere ved vindusvask.

  • Skitten ovnsdør: ta eddik i varmt vann og vask.

  • Rødvinsflekker på tøy: Legg tøyet nedi kokende melk og la det virke noen minutter.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark