Hopp til innhold

Musa kan hoppe en halvmeter

Det er museår i år. Statistikken sier at 50 prosent av norske hjem har eller har hatt mus på besøk. Her er sju ting du trolig ikke visste om den lille gnageren.

Gray Mouse

Mus formerer seg raskt. En mus blir kjønnsmoden etter 5–8 uker, kan få opp til 12 unger i kullet, og kan få opp til åtte kull i året. Det blir mye mus.

Foto: Colourbox

MUSA ER «SAMMENLEGGBAR». Noen musearter trenger bare en åpning på 6 mm for å komme seg inn i huset ditt. Hvordan? Så lenge hodet, som er lite, kommer inn, så folder skjelettet seg sammen og bare følger med hodet gjennom åpningen. 6 mm. Det er like stort som en av tastene på tastaturet ditt, eller mikrobrikken på bankkortet ditt.

Tastatur

KAN GJØRE SEG VELDIG LITEN: Tastene på tastaturet er ca. seks x åtte mm store. Et hull på den størrelsen er mer enn nok for en mus å presse seg gjennom.

Foto: Michael N Maggs

TENNENE SLUTTER IKKE Å VOKSE. Men det er ikke derfor musa gnager på alt, for å holde tennene nede. Det er heller motsatt. Musa gnager på alt, for å komme til mat eller materialer til reiret sitt. Og dermed slites tennene ned.

Musespist bil

GNAGER PÅ ALT: Musa gnager på alt. Her på en luftslange i en bil.

Foto: Anne Torhild Nilsen

MUSA KAN HOPPE – HØYT. En mus kan hoppe så høyt som 60 cm. En voksen mus er ca. 10 cm lang, det vil si at den kan hoppe seks ganger sin egen lengde. (Hvilket betyr at den trolig kan hoppe opp i sengen din). Tenk deg om vi mennesker hadde samme evnen. Da hadde vi kunnet hoppe ca. 10 meter.

Video Larsåsen prøver seg på 4,45 meter

TENK OM: Cathrine Larsåsen klarer å hoppe over fire meter med stav. Hadde vi hatt musas evner, hadde vi klart opp mot 10 meter, uten stav.

Foto: Nyhetsspiller

MUSA SPISER ALT. I en musefelle kan alt fungere like godt, fra bomullsdotter til peanøttsmør. Det er fordi musa er nysgjerrig, uredd og alltid på jakt etter mat eller materialer til redet sitt. Det er bare i Donald-bladene og på tegnefilmer at ost er favoritter. I tillegg spiser musa ofte. Den kan oppsøke mellom 20 og 30 forskjellige matforråd i løpet av en natt.

Mus

SPISER AV HUSET DITT: Musa spiser alt, isolasjon, plastikk, bomull og selvfølgelig matrester. Gnageren er virkelig altetende.

Foto: Øystein Økter / NRK

MUSA BLIR BARE ETT ÅR. Har du hatt mus i huset flere år på rad, er det lett å tenke at det er den samme musa som kommer tilbake, år etter år. Men det er det mest sannsynlig ikke. For normalt sett lever en mus bare ett år. Under optimale forhold kan de leve lenger, to til tre år. Men musa har mange fiender, «det er mange som her som ønsker at, få en deilig liten musestek til middagsmat». I tillegg kan den sulte i hjel, fryse i hjel eller kanskje den rett og slett går i musefella du har satt opp.

Frosk og mus

SLAGET ER TAPT: Frosker, fugler og katter blant fiendene til musa.

Foto: Science Photo Library / Barcroft Media / Bulls /Science Photo Library / Barcroft

MEN FÅR MYE GJORT PÅ DET ÅRET. I hvert fall med tanke på reproduksjon. En mus blir kjønnsmoden etter fem-åtte uker, får opp til 12 unger i hvert kull, og kan få opp til åtte kull i løpet av sitt ene leveår.

Mus framstilt av stamceller

PRODUKTIV: Et musepar kan i løpet av et år få nesten hundre hunger. Som blir kjønnsmodne i løpet av kort tid og starter sin egen familie.

Foto: Katsuhiko Hayashi / Ap

«MITT HUS ER MUSEFRITT». Det er ikke sikkert. Trolig har ca. 50 prosent av alle hus i Norge har, eller har hatt mus eller rotter. Det kom frem i en rettssak om et eierskifte nylig. Sjekk grunnmur for små åpninger, tett igjen der det er hull. Se etter muselort, eller musespist isolasjon.

Muselort

ETTERLATER SEG SPOR: Å finne ut om du har mus i huset lam være så enkelt som å se etter muselort. Hull på poser eller pappesker, skade på ledninger eller skraping i veggene kan også være tegn på at du har uønskede husgjester.

Foto: Heidi Østhus Erikssen

(Kilde: Tønsberg skadedyrkontroll)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark