Hopp til innhold

– Be om «doggy bag»

Du er halvveis i biffen og orker ikke mer. Tør du spørre om å få med resten hjem?

Biff

Ligger igjen: Det kastes mye mat fra norske restauranter.

Foto: Colourbox

– Doggy bag? Nei, det har jeg aldri hørt om, sier en tilfeldig forbipasserende.

Å tilby restaurantgjester såkalte «doggy bags», slik at de kan ta med seg maten som blir til overs med seg hjem er, ifølge organisasjonen Framtiden i våre hender, noe av det viktigste restauranteiere kan gjøre for å redusere miljøbelastningene fra egen bedrift.

Likevel er det, ifølge Håkon Lindahl, rådgiver i organisasjonen, liten bevissthet blant norske restauranteiere når det gjelder dette.

Les også:

– Restauranteiere har en jobb å gjøre. Det er svært sjelden man blir tilbudt dette på norske restauranter, mens det er vanlig å bli spurt i andre land, sier han.

Spør du om å få ta med deg restene hjem? Kommenter saken nederst i artikkelen.

– Ikke flaut å spørre

– Det hender at de blir flaue når vi spør, sier Even Jenserud, servitør og bartender ved restauranten Esmeralda i Tønsberg.

Han tror årsaken kan være at gjestene ikke vil føle seg smålige.

– Det er ikke noe galt i å ta med seg det man har betalt for etter min mening, sier han.

Han forteller at det ikke er mange som spør om å få med restene hjem. En del mat blir kastet.

Les også:

De ansatte har ingen instruks om at de må spørre gjestene om de vil ha med restene, men det hender servitørene spør hvis det er mye rester på bordet.

Eier av restauranten, Svennik Petterson, sier at det ikke er moro å kaste mat.

– Vi blir veldig glade hvis gjester spør om å ta med seg rester hjem. De bør ikke være flaue for det, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Even Jenserud holder et brett i høyre hånd.

Ikke flaut: Even Jenserud, servitør ved Esmeralda i Tønsberg, synes ikke gjestene bør være flaue over å ta med rester hjem fra restaurant.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Dårlige norske vaner

Ifølge Framtiden i våre hender kaster vi 46 kilo mat i året fra kjøkkenet hjemme.

Det foreligger ingen konkrete tall på hvor mye mat som kastes fra norske restauranter, men ifølge Lindahl er det ingen tvil om at det er snakk om mye matsvinn.

Ifølge ForMat Forebygging av matsvinn kastet nordmenn over 361.000 tonn mat i 2013 fordelt på matindustrien, grossistleddet og butikkleddet. 231.000 tonn av matsvinnet skjer hos forbrukerne.

– Vi har noen dårlige vaner her i Norge som jeg tror vi tar med oss på restaurant. Jeg tror det har noe med hvor god råd vi har å gjøre. Vi ser ikke behovet for å ta vare på mat slik de gjør i land som har dårlig råd, sier han.

Alvorlig miljøproblem

Lindahl understreker at matavfall er et alvorlig miljøproblem, men miljøbevisste nordmenn er ikke så flinke til å se koblingen mellom mat og miljø.

Landbrukssektoren globalt står for 20 prosent av menneskeskapte klimagassutslipp.

– Hadde vi kastet mindre, hadde vi kunnet produsere mindre mat og utslippene hadde gått ned, sier Lindahl.