Hopp til innhold

Vurderer å anmelde Dyrebeskyttelsen

Pussi (16) var savnet i ti dager. Så kom det fram at den ble avlivet av veterinær allerede samme dag den forsvant.

Pussi

16 år gamle Pussi endte sine dager hos veterinæren uten at eierne var informert. Nå skal trolig Mattilsynet vurdere om avlivingen var nødvendig eller ikke.

Foto: (Privat)

Mandag 6. oktober forsvant Pussi fra hjemmet sitt på Teie på Nøtterøy. Eierne lette i dagevis etter katten. De hengte opp plakater, la ut savnetmeldinger på sosiale medier og sjekket under busk og kratt for om mulig å finne hannkatten av rasen norsk skogkatt.

– Ti dager etter ringte ei dame og sa at hun hadde tatt den med til veterinær samme dag den forsvant. Der hadde Pussi blitt avlivet fordi han så så syk ut, forteller en sønderknust Kathrine Svae.

Vurderer politianmeldelse

Katten har bodd hos mormoren til Kathrine de siste årene, og sorgen er stor i huset etter at de fikk vite at Pussi er død.

Kathrine er sjokkert over fremgangsmåten som ble benyttet da katten ble hentet.

– Det er forferdelig at noen bare kan ta en katt fra gata her uten å ringe på i noen av husene her i strøket, eller henge opp lapper med spørsmål om de vet hvem som eier den. Vi vurderer å politianmelde Dyrebeskyttelsen for det som har skjedd.

– Oppførte seg som en frisk katt

Kathrine Svae sier at Pussi riktignok var gammel og noe tynn, men at den oppførte seg som en frisk katt.

– Den lekte og var veldig kosete. Den spiste lite etter at søsteren dens døde for et års tid siden, men nå hadde den begynt å spise skikkelig igjen. Så sent som dagen før den ble tatt spiste Pussi masse mat. Da vi var hos veterinæren med Pussi i april, fikk vi med medisiner på grunn av aldersrelaterte plager med øynene, men ellers var det ikke noe å utsette.

For syk til å få leve

I Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten har de en annen versjon av saken. Styreleder Åshild Karlsen sier at de fikk en bekymringsmelding fra området om en katt som så svært forkommen ut. Hun sier at hun la ut en melding om dette på Facebook, men uten respons.

– En av dem som så annonsen tok kontakt for å bidra med hjelp. Jeg spurte om hun kunne ta med seg katten til veterinær for å se om den var chippet slik at vi kunne finne eieren.

Men katten var ikke merket, og veterinæren kom til at den var så syk at den måtte avlives.

– Rystet over kattens tilstand

Åshild Karlsen har journalen fra veterinæren foran seg, og der står det blant annet at katten var kraftig avmagret, var veldig uttørket og veide bare 2,5 kilo.

– Ifølge eieren var dette en ganske liten hannkatt som aldri har veid mer enn 3–4 kilo. Da er vel ikke 2,5 kilo så stort avvik?

– Nei, men i journalen står det også at katten manglet underhudsfett. Den hadde inntørket hud og trolig en tannsykdom. Vi er rystet over hvilken forfatning katten var i.

Anmelder katteeieren til Mattilsynet

Karlsen sier at det står eierne fritt å gå til politianmeldelse mot Dyrebeskyttelsen, men hun varsler at også de vil anmelde saken.

– Vi kommer til å anmelde eieren for passiv dyremishandling og vanskjøtsel, og det er helt uavhengig av hva eierne kommer til å gjøre videre.

Det betyr at i alle fall Mattilsynet nå skal gå nærmere inn i hva som har skjedd og foreta en vurdering av i hvilken tilstand Pussi var da den ble hentet til veterinær.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark