Hopp til innhold

Til Russland med 25 år gammel drøm

For Carl Oscar Øhrn handler det om ikke å gi slipp på drømmen. Han er akkurat kommet tilbake fra Krasnodar i Russland, hvor han presenterte en mer enn 25 år gammel oppfinnelse.

Carl Oscar Øhrn

Carl Oscar Øhrn håper fortsatt at oppfinnelsen hans skal slå an.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

For mor og ungene

For en ikke-seiler høres det kanskje ikke så oppsiktsvekkende ut, men det å få en seilbåt til å ligge rett i vannet mens den fosser frem, er en aldri så liten sensasjon.

Avis-omtale fra 1989

Allerede i 1989 fikk Øhrn og hans idé omtale i pressen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Sommerkysten er full av enslige menn i seilbåt, som gjerne skulle tatt med både kone og barn, – men mange blir engstelige når vinden frisker på og båten legger seg over.

Genial konstruksjon

Øhrns løsning bygger på gamle tanker, men han har videreutviklet ideen, og prøvet den ut i praksis. Kort sagt handler det om at seilbåtens mast legger seg over på siden, ikke båten. Det skjer fordi masten henger sammen med en flere tonn tung blyvekt inne i båten, som flytter seg til motsatt side av masten. Skroget blir liggende rett, det er mer behagelig å være ombord, – og båten seiler dessuten raskere. (Se presentasjonsvideoen fra 1995 under).

Revolusjonen som aldri kom

Sailmatic-masten kunne kanskje revolusjonert seilsporten, men investorene uteble.

I 1995 så det lyst ut, storinvestoren Fred Olsen fattet interesse, og oppfinnelsen ble omtalt i flere aviser. Carl Oscar Øhrn fikk pris for oppfinnelsen, og ideen ble også presentert for flere utenlandske seilbåtprodusenter. Men til slutt endte det hele opp i ingenting.

– Kanskje var det vi som ikke var flinke nok til å presentere ideen, sier Øhrn i dag.

Har ikke gitt opp

I Russland møtte Øhrn norsk/russiske forretningsfolk. Han sier det var åpenbar interesse for ideen, selv om det ikke har meldt seg noen investorer foreløpig. Om noen i Norge er interessert i Sailmatic, ser han gjerne at de tar kontakt.

Den pensjonerte høyskolelektoren har brukt nærmere 30 år på Sailmatic-prosjektet, og er blitt 78 år. – Jeg har ikke gitt opp, men tviler på om jeg i min livstid opplever å se skjærgården full av båter med Sailmatic-master.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark