Hopp til innhold

Fortsatt 100 uten lærlingeplass

Over 100 yrkesfagelever står fortsatt uten lærlingplass i Vestfold.

Byggebransjen

Illustrasjonsfoto.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Mange bedrifter er varsomme med å ta inn lærlinger. Rektor ved Færder videregående skole, Ketil Wang-Hansen, mener en lærlingplass er en viktig del av utdanningen.

Går bra med dem som fullfører

– Lærlingeplass anser jeg for å være nesten et "must". Uansett om elevene kommer til å fortsette å drive med det de er utdannet til, viser all statistikk at at det går i hovedsak bra med elevene som går løpet fullt ut, forteller Wang-Hansen.

Øyvind Sørensen

Utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i Vestfold fylkeskommune.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

De aller fleste yrkesfagelevene får en lærlingplass etter to år på skolen, men det er fortsatt over 100 elever i Vestfold som ikke har fått kontrakt. Utdanningsdirektør Øyvind Sørensen i Vestfold fylkeskommune synes det er vanskelig å peke på en enkel grunn til at så mange elever fortsatt står uten plass.

– En av grunnene kan være at det er et stort ansvar. Mange bedrifter i Vestfold er små, mens en lærling trenger mye veiledning, sier Sørensen.

Usikker økonomi

For mange bedrifter kan usikker økonomi være en av årsakene til at de sier nei til lærlinger. Bedriften får støtte de to årene eleven er i bedriften, men flere mener at støtten er for lav. Men, penger alene er ikke løsningen, tror Anders Tyvand i KrF, som sitter i utdanningskomitéen på Stortinget.

– Jeg tror mange er redde for å ta inn lærlinger. Bedrifter er kanskje redde for at det skal bli mye styr dersom det er noe som ikke fungerer. De hører kanskje at samarbeidet med opplæringskontoret ikke fungerer optimalt, sier Tyvand.

– Ikke bare private bedrifters ansvar

Både NHO, politikerne og administrasjonen, er enige om at ansvaret for lærlingene ikke skal skyves over på det private alene. Også det offentlige må være sitt ansvar bevisst, mener Sørensen.

– Vi har for eksempel mange elever som ønsker lærlingeplass innen IKT-fag, og der burde det være flere plasser, mener Sørensen.