Hopp til innhold

– Bør politianmeldes og få sparken

Ragnhild Gjerstad mener det må få konsekvenser dersom voksne ikke tar barns rop om hjelp på alvor.

Video Viggo på lørdag: mormoren til Christoffer

Ragnhild Gjerstad mistet barnebarnet sitt etter mishandling i 2005. Nå vil hun at andre skal lære av hennes feil. (arkivbilde)

Foto: Nyhetsspiller

– Skole- og barnehageledere som ikke tar meldinger om at barn utsettes for vold på alvor, bør få sparken og bli politianmeldt.

Det mener Ragnhild Gjerstad fra Kodal, som mistet barnebarnet Christoffer Gjerstad Kihle etter mishandling i 2005.

I flere saker som har gått for retten de siste årene, har det kommet frem at skole eller barnehage har blitt varslet om vold, uten at noen har reagert, skriver Aftenposten.

– Da gjør de ikke jobben sin – de skal varsle, sier Gjerstad og fortsetter: – De har et ansvar, de er lønnet for dette ansvaret, og da må de også ta det og handle videre. Det er så viktig, sier Gjerstad.

Avisa nevner en dom fra Larvik tingrett som et eksempel:

Torsdag denne uken ble en 43 år gammel mann dømt til 13 års fengsel for å ha drept sin fraseparerte kone i august i fjor, og for å ha mishandlet tre av barna sine i en årrekke. Under rettssaken kom det frem at barna skal ha forsøkt å varsle rektor, barnehageansatte og psykolog, uten at barnevernet ble koblet inn.

Saken opprører Ragnhild Gjerstad.

Les også:

– Forferdelig vondt

Også Gjerstads barnebarn, som døde etter mishandling i 2005, forsøkte å si ifra uten at det hjalp. Selv reagerte bestemoren på blåmerker, og hadde en følelse av at noe var galt, men hun sier at hun ikke kunne tro at han var utsatt for mishandling.

– Hva tenker du om at andre barn ikke blir hørt?

– Det er forferdelig vondt å tenke på. Det er kun vi voksne som kan gjøre noe med det, og det må skje nå. Vi kan ikke ha det sånn her i landet, sier hun.

Gjerstad sier hun skulle ha gått videre med sine bekymringer, og håper nå at andre lærer av hennes feil.

– Barn skal bli tatt på alvor. Det er så viktig at vi at vi hører på ungene, det kan bety veldig, veldig mye.

– Hva tror du er årsaken til at enkelte ikke går videre med slike påstander?

– Jeg tror man har veldig lett for å velge den letteste veien – å tenke at dette går over. Det å snu seg bort, er det enkleste.

– Må tåle ubehaget

Førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold mener at man må tåle ubehaget ved å undersøke påstander om overgrep fra barn, hvis man har valgt å jobbe med barn.

Petter Andersen.

– Lærere og ledere har et ansvar for å følge opp slike saker, sier Petter Andersen. (arkivbilde)

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Høyskolen har startet studiet «vold i nære relasjoner, menneskerettigheter og profesjonsetikk», som er rettet mot fagfolk som kommer tett inn på barn gjennom sitt yrke. Håpet er å gi økt kompetanse slik at overgrep kan avdekkes og forhindres.

Les også:

Kan bli politianmeldt

Petter Andersen som er leder i Utdanningsforbundet i Vestfold, sier lærere og ledere er forpliktet til å ta meldinger om vold videre.

– Lovverket åpner opp for at man kan bli politianmeldt dersom dette ikke gjøres, sier han.

– Gjerstad mener at de som ikke gjør dette, må bli sagt opp og politianmeldes. Hva tenker du om det?

– Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det viktigste er å ha gode rutiner for å følge opp meldinger om vold.