Hopp til innhold

Mange dyr sliter i sommervarmen

Dyrevernsnemnda var onsdag på kontroll flere steder i Vestfold. Mange dyr plages i varmen.

katt
Foto: Silje Sandøy

Det forteller Nina Skjelbred, medlem av Dyrevernsnemnda i Vestfold. Hun forteller at det er mange grunner til at folk reagerer og sender dem bekymringsmeldinger.

– Det første stedet vi besøkte i dag var det ingen hjemme. Etter en lengre telefonsamtale om situasjonen der kom vi frem til at det ikke var noe spesielt å anmerke. Andre steder var dyrene hjemme, og stedvis og tidvis var de plaga av varmen, forteller hun.

Passer på dyrene

Nina Skjelbred og Kristin Torkveen passer på at dyrene i Vestfold har det bra i varmen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Reiser bort og forlater dyrene alene

Skjelbred understreker at det er viktig at dyrene har ly for sola og tilgang på rent friskt vann i denne varmen.

– Dyrene skal kunne bevege seg unna solstråler, varme og hete, sier hun.

Kristin Torkveen, seksjonssjef for primærproduksjon i Mattilsynets distriktskontor i Vestfold, er enig. Hun sier at dyrevernsnemnda er til stor hjelp for dem i en travel hverdag.

– De meldingene vi får vurderer vi hele tiden. Er det ting som haster rykker vi ut og oppsøker stedet. Blant annet har vi vært og henta ut dyr i en leilighet der eieren hadde reist til Syden, uten å sørge for at dyrene fikk det stellet de skulle ha. Hvis det er meldinger som ikke er så presserende bruker vi Dyrevernsnemnda, forteller Torkveen.

Hun sier at de ikke har fått inn flere bekymringsmeldinger i sommer enn det de er vant til ellers i året.

– Vi får inn rundt 15 til 20 meldinger i måneder. Nå på sommeren får vi inn en del meldinger om dyr som ikke har skjerming for sola og mangler vann. I tillegg er det noen som bekymrer seg for at dyr blir mosjonert hardere enn de bør på sommerstid, forteller hun.

Torkveen sier at de også får inn mange meldinger på dyr som har blitt forlatt av eieren. Spesielt katter.

– Eierne drar på ferie uten å sørge for at noen tar vare på dyrene deres når de er borte. Noen har også bare sørget for sporadisk tilsyn. Det er ikke akseptabelt, sier hun og legger til at dyr må ha daglig tilsyn.

Også hunder blir forlatt, og Torkveen forteller at de har hatt tilfeller der de er forlatt i en hundegård.

– Begrens mosjoneringen

Både Torkveen og Skjelbred er selv hundemennesker. De råder folk til å tenke seg nøye gjennom før de tar med dyrene sine ut for mosjon.

– Man har to typer mosjon. Den ene er mental trening og sosialt samvær med flokken sin. Den kan man holde på med selv om det er varmt. Men den fysiske mosjonen legger vi godt merke til når det er over 28 varmegrader, sier Skjelbred.

Hun reagerer når hun ser folk som mosjonerer dyrene sine på asfalterte veier midt på dagtid.

– Det er ikke alltid som det ser ut, men jeg reagerer hver gang jeg ser noe sånt og tenker på om jeg burde ha stoppet og tatt en prat om hvor langt de har tenkt seg, forteller hun.

Hun mener at slikt noen ganger skyldes uvitenhet, men andre ganger at dyreeieren selv liker å bevege seg ute i sola og ikke tenker på at dyrene kanskje ikke har samme mulighet til å svette.

– De svetter ofte gjennom labbene og pesing, sier Skjelbred og forteller at de har sett tilfeller der labbene har vært hudløse fordi eierne har tenkt seg om for seint.

Dersom hun må mosjonere sine hunder på dagtid drar hun i skogen, hvor det er skygge.

– Ellers prøver jeg å begrense meg til kvelden.

Torkveen er enig.

– Føles asfalten varm for oss er den også det for hundepotene, sier hun.