Hopp til innhold

Zoolog: – Funnet vil gjøre noen misunnelige

Sommerfugleart nummer 100 i Norge er funnet i Vestfold.

Dagsommerfugl nummer 100 i Norge oppdaget - Nymphalis xanthomelas

Denne brunvingede flygeren bærer kun det latinske navnet nymphalis xanthomelas foreløpig. Onsdag fikk norsk fauna sin 100. dagsommerfugl.

Foto: Privat

Nymphalis xanthomelas heter arten som ble funnet av Reidar Voith onsdag kveld. Siden denne arten lever av forskjellige seljearter, gikk han rundt Trollsvann i Andebu i Vestfold hvor det vokser mye selje.

– Han håpet å være den heldige, og det var han. Han trakk det store lodd i sommerfugl-verden ved å finne art nummer 100 i Norge, sier generalsekretær i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA), Christian Steel, og fortsetter:

– Folk er nok litt imponert over at han klarte det, for dette er en god flyger og det er vanskelig å få dokumentert det skikkelig. I tillegg er det nok en del som vil være litt misunnelige.

Les også:

Hva skal sommerfuglen hete?

Christian Steel

Christian Steel er zoolog og generalsekretær i SABIMA.

Foto: SABIMA

Steel kan fortelle at sommerfuglen ikke har fått et norsk navn ennå.

– Men xantho betyr gul og melas betyr svart, så det kan hende det blir noe med de fargene. Eller kanskje «seljesommerfugl» siden den lever av selje.

En innringer forteller NRK at den heter østlig takvinge på dansk, mens på svensk heter den videfuks.

Lenge siden sist

Det er over 2000 arter av nattsommerfugler i Norge, men nå har det altså akkurat blitt 100 arter av dagsommerfuglen i landet.

Sist det ble funnet en ny dagsommerfuglart i Norge var i 2006. Før den må vi gå 70 år bakover i tid, før annen verdenskrig, da den 98. arten ble funnet.

– Dette er en østlig art som kommer fra det sørlige Sibir. I de seinere år har den dukket opp i Finland og i det siste har det vært en slags eksplosjonsartet oppblomstring av arten i Sverige, forteller Steel.

– Så vi har jo sittet og ventet med øynene på stilk for å se om vi kunne være så heldige å se den første.

Les også:

– Tegn på klimaforandring

Nymphalis xanthomelas legger egg som forpupper, men i likhet med sitronsommerfugl og neslesommerfugl, klekker de på seinsommeren.

Det betyr at de overvintrer som en voksen sommerfugl, ikke som puppe, egg eller larve.

– At den kommer hit kan være et tegn på at det skjer noe med klimaet vårt. Det at vi plutselig har fått så veldig mange av den og at den har klora seg fast i Sverige, kan skyldes at vi har en lengre vekstsesong og at vi er i ferd med å få et varmere klima.

Finner du en ny art? Send bilder til Spør en biolog der du vil få hjelp av ivrige biologer.