Hopp til innhold

– Sykdomsbildet er på vei til å bli katastrofalt

Kim Claussen fra Sandefjord jobbet for Leger uten grenser i Sør-Sudan, mens skuddene smalt over hodet hans.

Kim Claussen.

Kim Claussen fra Sandefjord kom for litt siden tilbake fra Sør-Sudan. Nå vil han fortest mulig tilbake for å hjelpe til.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Verdens yngste nasjon, Sør-Sudan, er på randen av borgerkrig. De siste dagene har det kommet meldinger om massakre og livredde mennesker har søkt tilflukt i ulike leire i landet.

Kim Claussen bor til daglig i Sandefjord, men kom nettopp tilbake fra Sør-Sudan. Der har han jobbet for Leger uten grenser.

– Før borgerkrigen startet, jobbet jeg for et kriseteam. Da var jeg for det meste ute i bushen, men det er mye lidelse der også. Det er en grunn til at Leger uten grenser har vært i området i over 30 år, sier Claussen til NRK.no.

– I desember brøt det ut krig i landet, og de forferdelighetene som dukker opp da var overalt. Alt fra døde barn til mennesker på flukt, forteller Claussen.

Les også:

– På vei mot borgerkrig

Han omtaler seg selv som en «potet» når det kommer til hva slags jobber han gjør for organisasjonen. Det er alt fra å påse at legene kan gjøre jobben sin til å skaffe mat og vann.

Han mener det er mer eller mindre snakk om borgerkrig i landet allerede.

– Det er en innbyrdes krig i et land. To stridende stammer hovedsakelig. Så om det ikke allerede er en borgerkrig, så er det på vei dit, sier Claussen.

Les også:

– Sykdomsbildet er katastrofalt

Han var selv med på å sette opp en leir i hovedstaden Juba. Den hadde vært brukbar for 5 000–10 000 mennesker. I dag huser leiren over 30 000.

– Regntiden har kommet, så alle latrinene har blitt oversvømmet. Dette blander seg med vannet som alle andre bruker. Så sykdomsbildet er på vei til å bli katastrofalt.

– Hva slags sykdommer snakker vi om da?

– Det er diaré, luftveisinfeksjoner, hudsykdommer. Ting som ikke høres så ille ut, men for en flyktning som allerede er svak, så betyr det veldig ofte døden, forklarer Claussen.

Les også:

Vil fort tilbake

Selv om han nettopp kom tilbake fra Sør-Sudan, står han på en liste der han kan bli kalt ut på 48 timer.

– Det er veldig vondt å være her å ikke kunne hjelpe til. Så jeg vil ned så fort som overhodet mulig. Jeg har mange gode kollegaer som jobber godt hver dag, og mange lokale jeg kjenner som jeg gjerne vil ned å hjelpe, forklarer Claussen.

Han sier de lokale arbeiderne som Leger uten grenser samarbeider med er helt nødvendige, blant annet fordi mange i befolkningen har levd hele livet i villmarka og dermed er skeptiske til moderne medisin.

Claussen sier at selv om situasjonen har tilspisset seg ytterligere etter at han kom hjem, så frykter han ikke å reise ned igjen.

– Nei, det sørger vel bare for at jeg vil ned fortest mulig. Behovene var ekstremt store sist jeg var der og behovene nå er enda større.

– Har du vært innpå kamper?

– Det er klart at når man jobber så tett på befolkningen, så hender det jo det smeller litt over hodene, avslutter Claussen.