Hopp til innhold

Spåkoner siktet for svart «magi»

Ni spåkoner og fire menn er siktet for trygde- og skattebedrageri. Politiet mistenker at spåtjenestene har gitt svarte inntekter på flere millioner kroner.

IRAN-FORTUNES/

Politiet mistenker at spåtjenestene har gitt svarte inntekter på flere millioner kroner. Illustrasjonsfoto.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

Siden november 2011 har Vestfold politidistrikt etterforsket flere personer som er tilknyttet et kriminelt spåkonenettverk. Politiet mistenker økonomisk kriminalitet i form av skatteunndragelser, hvitvasking og trygdebedrageri.

Nina Aaskjær

Politiadvokat Nina Aaskjær i Vestfold politidistrikt.

Foto: Ola Walberg / NRK

– 16 personer er siktet i saken, hvorav ni av disse har sagt at de er spåkoner, sier politiadvokat Nina Aaskjær i Vestfold politidistrikt.

Om spåkonene kan se fremtiden eller ei ønsker ikke Aaskjær å kommentere. Hun forklarer imidlertid at etterforskningen har tatt veldig lang fordi det er mange folk involvert.

– Spørsmålet om spåkonenes evner har ikke opptatt oss. Vi har kun fulgt pengestrømmen, noe som har vært veldig tidkrevende med så mange involverte, sier Aaskjær til NRK.

Virksomheten har bestått av spåtjenester over telefon. Firmaet har også nettsider hvor overtroiske kan kjøpe tarotkort og komme i kontakt med spåkonene.

Les også:

Ønsket ikke synlig inntekt

En 40 år gammel mann fra Skien med tilknytning til virksomheten ble i april dømt til elleve måneder fengsel for hvitvasking. Ifølge dommen ble disse pengene brukt til å lønne spåkonene.

«Siktede har bidratt til at et nettverk av næringsdrivende og/eller ansatte har kunnet undra skatt. Siktede har også opplyst til politiet at han la til grunn at spåkonene som var mottagere av kontantene han fremskaffet, ikke kunne motta synlige inntekter på grunn av NAV eller lignende. Han har således også visst at han bidro til såkalte skattebedragerier.»

Dom fra Nedre Telemark tingrett.

Mannen utstedte fiktive fakturaer på 1,4 millioner kroner til et annet firma stasjonert i Skien, disse pengene ble deretter tatt ut og brukt til å lønne spåkonene som ønsket å skjule inntekten.

At skatteetaten skulle være så klarsynt kunne imidlertid ikke spåkonene forutse. Det var nemlig de som tipset politiet om ulovlighetene i 2011 ifølge Varden.

Jobber med tiltalen

Ifølge dommen har 40-åringen hatt en mindre sentral rolle i nettverket. To menn fra Vestfold, en fra Telemark og en fra Oslo har angivelig vært sentrale i organiseringen av virksomheten. Ifølge politiadvokat Aaskjær arbeides nå med tiltalen mot disse mennene.

– Vi hadde håpet på å ta ut tiltalen før påske, men på grunn av sakens kompleksitet har dette blitt utsatt, sier Aaskjær til NRK.

Tiltalen skal være klar i løpet av mai eller juni. Det er satt av tre uker i oktober til rettssaken, som skal gå i Larvik tingrett.

– Vi vil fortløpende ta ut tiltale mot kvinnene som har jobbet som spåkoner og de andre involverte.