Hopp til innhold

Støtter kvinnelig verneplikt

– Dersom vi kan velge de beste blant både kvinner og menn, vil vi få et langt bedre rekrutteringsgrunnlag enn i dag, mener oberstløytnant.

Kvinnelig verneplikt

90 prosent av soldatene som er inne til førstegangstjeneste er menn. Andrea Madeleine Andersen (t.v.) og Linda Nielsen vil ha flere kvinnelige kolleger.

Foto: Aina Indreiten / NRK

I vaktbua på Luftforsvarets stasjon på Mågerø står Andrea Madeleine Andersen og Linda Nielsen vakt. Begge er inne til førstegangstjeneste og vaktoppgavene er en del av tjenesten.

Inga Marte Thorkildsen

– Kvinnelig verneplikt er et viktig likestillingsprinsipp, sier Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De har begge fått med seg Aftenpostens oppslag om at likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen vil innføre obligatoriske verneplikt for kvinner og støtter forslaget.

– Det burde vært innført kvinnelig verneplikt for lenge siden. Det har jo vært likestilling i Norge ganske lenge, sier Andrea Madeleine Andersen.

Les også:

Ønsker flere kvinnelige kolleger

Andersen var den eneste kvinnen på sitt vaktlag da hun begynte tjenesten sin i mars i fjor, men fikk selskap av Nielsen i september.

– Det var litt kjedelig å være den eneste jenta blant guttene i vaktbua. Selv om de er hyggelige har vi ikke den samme tullehumoren, sier Andersen.

Både Andersen og Nielsen ønsker seg flere kvinnelige kollegaer.

– Jeg tror flere jenter hadde valgt en karriere i forsvaret dersom verneplikten hadde vært obligatorisk, sier Linda Nielsen.

I 2010 ble det innført sesjonsplikt for kvinner, men kvinnene velger selv om de vil tjenestegjøre i Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinnelig verneplikt 3

Andrea Madeleine Andersen (t.v.) og Linda Nielsen anbefaler Forsvaret til andre kvinner.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Bedre rekrutteringsgrunnlag

For tiden er det seks kvinner som avtjener verneplikten sin på Luftforsvarets stasjon på Mågerø. I tillegg er det 13 sivilt ansatte kvinner og 12 kvinner i militær tjeneste. Det burde vært flere, mener Liv Judith Olsen, oberstløytnant og sjef for operasjonsskvadronen på Mågerø.

Liv Judith Olsen

Liv Judith Olsen, sjef for operasjonsskvadronen på Mågerø, vil ha obligatorisk verneplikt for både kvinner og menn.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av Forsvaret, men personlig så mener jeg obligatorisk verneplikt for kvinner ville vært bra, sier Olsen.

Olsen mener det var en stor forbedring da det ble innført sesjonsplikt også for kvinner, men mener Forsvaret er tjent med obligatorisk verneplikt for begge kjønn.

– Det er mange jenter på sesjon som har lyst til å gå inn i Forsvaret, men som likevel velger noe annet. Flere av disse ville valgt en karriere i Forsvaret dersom også kvinner var vernepliktige, sier hun.

Tidligere likestillingsminister Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet er imot obligatorisk verneplikt for kvinner. Hun sier til Aftenposten at Forsvaret ikke har behov for flere soldater, men for Olsen handler det om å få tak i de beste.

– Dersom vi kan velge de beste blant både kvinner og menn vil vi få et langt bedre rekrutteringsgrunnlag enn i dag, sier Olsen.

– Viktig likestillingsprinsipp

Rundt 60.000 ungdommer møter årlig til sesjon og rundt 10.000 av disse velges ut til førstegangstjeneste. Men selv om både menn og kvinner må møte på sesjon er 90 prosent av soldatene som avtjener førstegangstjenesten menn.

Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen mener det er feil å vurdere verneplikt ut fra behovet for antall soldater.

– Med mindre det finnes veldig gode eller saklige grunner til noe annet, bør kvinner og menn ha de samme rettighetene og pliktene, sier Thorkildsen til avisa.

Også Andersen og Nielsen er opptatt av at kvinner skal få de samme mulighetene som menn.

– Flere av mine venninner ble sjokkert da jeg frivillig gikk inn i Forsvaret, men jeg anbefaler dette til alle som spør, sier Linda Nielsen og får støtte av Andersen.

– Dersom vi ønsker det kan vi fortsette i Forsvaret etter førstegangstjenesten og gjøre karriere der. Den muligheten bør flere kvinner få, sier Andrea Madeleine Andersen.