Hopp til innhold

For glatt til å leke i naturbarnehagen

Barna i Østerøya Naturbarnehage i Sandefjord kan ikke leke på sitt eget lekeområde. Det er for glatt. Derfor må barna i denne utebarnehagen leke utenfor inngjerdet område.

Farlig å leke i barnehagen

Det er farlig å leke på området til Østerøya Naturbarnehage nå om dagen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er ikke bare for voksne, og i stor grad eldre, at det glatte føre mange steder skaper problemer. Nær sagt alle får problemer i enkelte deler av landet nå om dagen. Barna og de ansatte i Østerøya Naturbarnehage i Sandefjord er ikke noe unntak.

Utebarnehage

Barnehagen er basert på uteaktiviteter, men store deler lekeområdet som barnehagen disponerer og som er inngjerdet, er islagt eller fullt av vann.

– Det er uforsvarlig å slippe 40 barn løs i lek her. Gjør vi det, kan mange barn skade seg, sier styrer Janne Nystrand.

– Da må vi bruke områdene utenfor vårt område, tenke effektivt og kreativt. Vi har ikke noe eget område utenfor gjerdet rundt barnehagen, så vi må bruke andre grunneieres områder, utmark og snødekte jorder, fortsetter styreren.

Mer krevende for barn og ansatte

Utfordringen er jo at det da ikke er et avgrenset inngjerdet område de skal leke på. Det krever derfor enda mer av oss som jobber her, sier hun.

Nystrand forklarer at det selvsagt er en del man må ta hensyn til når aktiviteten foregår på denne måten. Hun trekker fram utfordringen ved at barna tenger å gå på do.

– Det blir litt lengre å gå for et dobesøk, for vi har jo ikke slikt der vi leker nå. Når vi går på lengre turer har vi med oss en egen do. Og så har vi do i lavvoen vår, sier Janne Nystrand.

(Tekst fortsetter under videoen)

Glatt iu naturebarnehagen. De må leke utenfor området.

Østerøya Naturbarnehage må la barna leke utenfor området sitt.

– Rart det er slik nå i januar

Hun sier det jo er litt rart å tenke på at naturen, nå i januar, har ordnet det slik at naturbarnehagen ikke kan leke på sitt eget naturområde.

Her i området er det jo normalt å ha snø og gå på ski nå om dagen. Nå har vi en vårfølelse på mange måter, sier hun.

Foreldre til barna har gitt barnehagen tilbakemelding om at de setter pris på måten barnehagens ansatte legger opp leken på nå om dagen. Som på andre glatte områder der det er vanlig å strø, er ikke det noe alternativ på barnehagens lekeområde.

Uteaktiviteter skal være en positiv opplevelse

Nå skal det sies at barnehagen har et inneområde de kan være på, men aktiviteten er basert på lek ute.

Denne vinteren har til nå vært glatt og kald, så det har vært mange hensyn å ta. Vi er ute hver dag og er lenge ute, men det skal være en positiv opplevelse for barna å være ute i naturen, sier styreren idet hun tillater fire store barn å skli på baken ned en glatt skråning på barnehagens lekeområde for å komme seg til det aktuelle lekeområdet utenfor gjerdet.

Trygge forhold utenfor gjerdet

Det er trygge forhold på et jorde rett utenfor barnehagens område.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark