Hopp til innhold

Rekordsum for DyrsKUA

DyrsKUA ble en rekordku under auksjonen på Dyrskun søndag. Hele 148.000 kroner gikk kua for.

Kuer klare for nye eiere.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Prosjektleder Nicolai Riise, kommunikasjonssjef Tone Dalen og Charles Langhorne i Cow Parade.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Dermed slo vi svenskene som fikk 150.000 svenske kroner for sin dyreste ku under Cow Parade Stockholm.

Alle de 30 kuene under auksjonen på Dyrskun ble solgt for til sammen 1,2 millioner kroner.

Oppmøtet på Dyrskun i Seljord var stort i det fine høstværet.

 

Seljord kommune tok hjem Møøøyane lurar av den lokale kunstneren Ragnhild Skrede for 65.000 kroner.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Globalt samarbeid

Cow Parade er et globalt kunstprosjekt der kunstnere fra hele verden lager kuer i alle farger og utforminger. Kuene har vært utstilt i Stockholm, Athen, Paris, Buenos Aires, Boston, Edinburgh, Mecixo City, Lisboa og i Telemark.

Prosjektet startet i 1998 i Zürich i Sveits. Kuene auksjoneres bort, og inntektene går til et veldedig formål. Inntektene fra auksjonen på Dyrskun går til Utviklingsfondets arbeid i det afrikanske landet Malawi.

 

Fylkesordfører i Telemark, Gunn Marit Helgesen, sikret seg kua for 100.000 kroner.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Slo svenskene

Det var en pangstart på søndagens auksjon der de 30 Cow Parade-kuene gikk under auksjonshammeren. Jubelen stod høyt da selveste mottokua, Dyrskua, gikk til hele 148.000 kroner, og med det slo rekorden i Sverige i 2004.

Kjøperen ønsker å være anonym, men ikke overraskende er det en telemarking, og han forsikrer at kua blir i Telemark og skal være til glede for alle.

Publikum slutta godt opp om auksjonen.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Folkefest

I år er det 140 år siden den aller første kvegutstillingen i Seljord. Det som begynte som et fesjå i 1866, har vokst til å bli den største landbruks- og handelsmessen i landet. 

Folk reiser langveisfra for å være med på denne folkefesten. Den opprinnelige husdyrutstillingen er fremdeles den viktigste begivenheten. I år er det markering av telemarkskuene som feirer 150 år som egen rase.

 

: Vesle markeblom het er kua som er laga av Jesper Brodersen.
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Kunstnere i alle aldre

Kuene som har farget Telemark i hele sommer, er utsmykket av alt fra kjente kunstnere til studenter og barn. Yngste kunstner er tolv år, mens eldste er 88 år. Og kreativiteten er det ingenting å si på.

Kuer i alle farger og fasonger har blitt laget, og i denne sammenheng er ei ku langt i fra bare ei ku. Her finner man en knallrosa ku; Frøken Smoothie, med en frodig afrofrisyre, som er en praktisk stol. Diskokua er sølvfarget, ikledd diskopaljetter.

 

Gullkalven var laget av Camilla Prytz og Gunilla Holm. Minimalisme er ut!
Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

 

Stor giverglede

Alle de 30 kunstkyra ble solgt, og innbrakte over 1,2 millioner kroner. Prosjektleder for Cow Parade Telemark, Nicolai Riise, smilte i kapp med sola.

Fantastisk var det også for Tone Dalen i Utviklingsfondet. Pengene fra auksjonen skal gå til selvhjelpstiltak i landbruket i Malawi, og Dalen var overveldet over den store givergleden.

Over hele verden

En av mange som stolt stod som eier av ei ku, var fylkesordfører Gunn Marit Helgesen, på vegne av fylkeskommunen. 100.000 kroner ble prisen på kua, noe Helgesen mente den var vel verdt.

Cow Parade er et globalt kunstfenomen, som har vært arrangert i flere storbyer rundt i verden, blant annet i New York, Sydney, Tokyo og Stockholm. Dette er første gang arrangementet er lagt utenfor bykjernen, og Charles Langhorne i Cow Parade Europe kaller CowParade Telemark en gedigen suksess.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark