Hopp til innhold

Krever at siktelsen mot 27-åringen frafalles

Advokaten til 27-åringen som er siktet i forbindelse med dørvaktdødsfallet i Porsgrunn, sier obduksjonsrapporten viser at dødsfallet ikke skyldtes slag mot hodet.

Sailors Inn

Advokat Morten Wexels (innfelt) krever at siktelsen mot hans klient frafalles. – At politiet opprettholder siktelsen er for meg en gåte, sier Wexels.

Foto: NRK

Det var en lørdag i begynnelsen av mars den siktede 27-åringen fra Sverige havnet i håndgemeng med 41 år gamle Anne Wendy Madsen, som var dørvakt på utestedet Sailors Inn i Porsgrunn.

Madsen segnet om kort tid etter hendelsen, og døde dagen etter på sykehuset.

27-åringen ble pågrepet av politiet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Etter å ha sittet en stund i varetekt ble 27-åringen løslatt mot meldeplikt. Han brøt meldeplikten i juli, og er nå etterlyst over hele Schengen-området.

– Døde ikke av slag mot hodet

Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at Madsen døde av hjerneblødning.

Nå har hovedrapporten kommet, og 27-åringens advokat, Morten Wexels, mener den ikke beviser at dørvakten døde som følge av et slag mot hodet.

– Det som står beskrevet i obduksjonsrapporten er at det ikke er gjort funn som gir holdepunkt for hvor, og med hvilken kraft slaget har truffet. En sannsynlig mulighet er at hendelsen har vært ledsaget av brå blodtrykksstigning, og at det er dette som har foranledninget hjerneblødningen, sier Wexels.

– Krever at siktelsen frafalles

– Videre i vedlegget til obduksjonsrapporten sier man at det er usannsynlig at det er slag mot hodet som har forårsaket døden. Klarere kan det etter mitt syn ikke sies, og at politiet da opprettholder siktelsen er for meg en gåte, sier Wexels.

– Hva er det du krever nå?

– Jeg krever at siktelsen mot min klient frafalles. Fordi det etter mitt syn ikke lenger er skjellig grunn til mistanke for overtredelse av straffelovens paragraf 229. Begrunnelsen er obduksjonsrapporten. Den er etter mitt syn helt klar. Den utelukker at slag mot hodet kan ha forårsaket døden, sier Wexels.

– Tolker rapporten annerledes

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for de pårørende.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Advokat Vibeke Hein Bæra som er bistandsadvokat for de pårørende er ikke enig med Wexels og tolker obduksjonsrapporten annerledes.

– Slik jeg tolker rapporten er den nokså klar i sin konklusjon om at Madsen døde som følge av blødning i hjernen, og at disse blødningene skyldtes blodtrykksendringer som oppsto under voldsutøvelsen. Så er den mer uklar på om det er slaget som sådan eller andre forhold rundt voldsepisoden som skyldes blodtrykksendringene. Slik jeg tolker den så er det voldsutøvelsen samlet sett som foranlediget døden hennes, sier Bæra.

– Er du enig med advokat Wexels i at obduksjonsrapporten langt på vei frikjenner den siktede 27-åringen for dødsfallet til Anne Wendy Madsen?

– Nei, det er jeg svært uenig i. Slik jeg tolker obduksjonsrapporten så er den klar på at Anne Wendy Madsen døde som følge av voldshandlingene. Om det skyldtes akkurat slaget eller de øvrige omstendighetene i voldsepisoden er noe mer uklart, men at det var volden som sådan forårsaket døden hennes, det er den klar på slik jeg tolker det.

Vil opprettholde etterlysningen

Bæra mener det fortsatt er grunn til å opprettholde meldeplikten og etterlysningen av 27-åringen.

– Ja, utvilsomt. Han er jo etterlyst for det han er siktet for i Norge, men også for flere voldshandlinger i Sverige. Det er svært viktig at man får tak i gjerningsmannen.

– Så du mener det er ingen grunn til å frafalle siktelsen?

– Nei, gjør jeg ikke. Tvert i mot så tenker jeg at politiet bør ha et grunnlag for å ta ut en tiltale.

– Statsadvokaten avgjør

Jon Borgen

Politiadvokat Jon Borgen

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Politiadvokat Jon Borgen vil ikke kommentere om obduksjonsrapporten gir grunnlag for å endre eller frafalle siktelsen.

– Siktelsen per i dag lyder på legemsbeskadigelse med døden til følge. Nå vil saken bli vurdert på nytt, fordi vi anser den som ferdig etterforsket. Hva innstillingen overfor Statsadvokaten går ut på vil jeg ikke gå ut med, sier Borgen.

– Advokat Wexels hevder dere bør legge vekk denne saken. Vurderer dere den muligheten?

– Jeg er kjent med hva Wexels mener. Spørsmålet om saken skal iretteføres eller ikke vurderes til slutt av Statsadvokaten.

– Dere har etterlyst 27-åringen internasjonalt. Hvorfor det?

– Vi har etterlyst han internasjonalt for han er siktet for ulike forhold her i Norge, og han har uteblitt fra meldeplikten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark