Hopp til innhold

– Crocs er det verste skotøyet for barna dine

Fotterapeut i Skien Siv Nilsen er kritisk til de populære Crocsene. – Du kan få veldig feilstilling i en slik sko, sier hun.

Leon Kolle, Siv Nilsen.

Tre år gamle Leon Kolle tror ikke han kan løpe godt i skoene. Han prøver en Crocs-kopi. – De er like dårlige for foten alle sammen, sier Nilsen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Jeg vet ikke om jeg kan kalle det for en sko engang. Det er bare en plastikklump som foten sklir rundt i.

Skotypen Siv Nilsen snakker om er de såkalte clogsene, Crocs clogs.

Crocs clogs.

Mange skobutikker i landet selgser Crocs.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Jeg vil si at det er det verste barn kan ha på seg av en sko. Den er altfor ustabil og du blir fort svett på foten. I tillegg kan det bli feilstillinger og det går opp til knærne, hoftene og ryggen. Tærne blir også ofte klemt sammen. Og siden barn har en muskulatur som ikke er stiv før de er 20 år gamle, så kan det fort bli slik at knoklene vokser i den retningen de blir klemt. Du kan altså få veldig feilstilling i en slik sko, forklarer hun.

– Anbefaler ingen å gå i disse skoene

Hun viser hvordan skoen sitter på foten til tre år gamle Leon Kolle. Skoen hun bruker er en kopi, men hun mener at Crocs clogsene gjør like stor skade.

– Hvilken aldersgruppe mener du aller helst bør holde seg unna Crocs clogs?

– Fra de kan gå til de er seks år er den verste perioden vil jeg si. Selv om jeg ikke anbefaler noen å gå med den i det hele tatt. Hvis man skal bruke dem så går det greit å bruke de på korte strekninger, sier hun og legger til:

– Et barn går rundt 20 000 skritt hver dag og det er mye. Og hvis en skal gjøre det i noen måneder i Crocs, så lurer jeg på hvordan den foten ser ut etter hvert. Det er litt skummelt.

Crocs ønsker ikke å stille til et intervju, men i en e-post skriver de dette svaret på kritikken fra fotterapeuten:

«Fottøy til barn må alltid tilpasses barnas aktiviteter og de krav aktiviteten stiller til fottøyet, som for eksempel ved sportsaktiviteter. Ved normal bruk vet vi ikke om noe som kan gjøre våre sko upassende. Crocs har over 300 forskjellige typer sko som alle gir forskjellig støtte til foten. De har fordeler som ekstremt komfortable, lette å holde rene, lav vekt og at de hindrer vond lukt».

– Gå mest mulig barbent

Fotterapeuten kritiserer ikke bare Crocs, men mener det er flere typer sko som ikke er bra for føttene. Hun anbefaler deg aller helst å gå barbent.

Cornelia Nilsen.

– Det er viktig å trene opp muskulaturen i foten, det er det Cornelia jobber med nå, sier Nilsen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Datteren hennes, Cornelia Nilsen, må nå trene opp føttene sine etter å ha fått en skade på grunn av feil skobruk.

– Det har blitt en forkalkning ved stortåa hennes fordi hun har brukt for smale sko. Forkalkningen vil ikke gå bort med trening, men hun forsterker muskulaturen slik at skaden ikke blir større, forklarer Nilsen.

Hun anbefaler å finne en god sko som sitter ordentlig på foten og sier at du må ha sko etter hvor du skal være.

– Om du for eksempel skal være i en barnehage med harde gulv, så kan det være greit å ha en sandal som er luftig, med litt støtdemping som er så tøyelige og bevegelige at du ikke blir hemmet i bevegelsen i foten. Spør gjerne en skoforretning som har god greie på barneføtter, for å finne den rette skoen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sandaler.

Nilsen anbefaler en slik sandal til både inne og ute bruk.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Barna kan si at skoen passer

Siv Nilsen og Leon Kolle.

– Nå har Leon tærne der de skal være, du ser skoen er for liten, selvom han selv mener den passer fint, sier Nilsen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Siv Nilsen sier at en ikke alltid kan stole på barna når det gjelder om skoen passer eller ikke. – Barn kan si at en sko passer selv om den er for liten fordi tærne deres bøyer seg inn. Barnas skjelettet er såpass mykt, og brusken har ikke stivnet ennå, tærne derfor er bøyelige, forklarer hun.

– Nervesystemet er heller ikke ferdig utviklet på barn, derfor kjenner de ingen smerte selv om skoen er for liten.

Da Leon Kolle fikk på seg et par Crocs-kopier, mente han selv at de passet godt.

– Men den er for liten, sier Nilsen og viser at han krøller tærne sammen inni skoen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark