Hopp til innhold

Han skal på skattejakt for NRK

I begynnelsen av 2013 dukker Arne Hjeltnes opp på NRK1 som programleder for det splitter nye programmet «Arkeologene».

Arne Hjeltnes

Arne Hjeltnes ser frem til å jobbe som programleder for «Arkeologene».

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Hjeltnes skal geleide oss gjennom åtte episoder som skal handle om alt fra jakten på Harald Hårfagre til massegraver i danske myr.

– Jeg elsker den gode gamle NRK-tradisjonen med folkeopplysning, så det var veldig lett å si ja, forteller programlederen til NRK.no

Han skryter av en ekstrem bred kunnskap på feltet, men også veldig grunn. Litt sånn som skorpa på Créme Brûleé, som han selv sier. Derfor gleder han seg svært mye til å ta seerne med på en dypdykk i historien, på deres og egne vegne.

Les også:

Under produksjon

Arne Hjeltnes og produksjonsteamet er i full gang med opptak til programmet 'Arkeologene'.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Historiske skatter

De fleste assosierer kanskje ikke arkeologer med fartsfylt hverdag og daglige funn av typen romvesen-krystallhoder.

Men NRKs prosjektleder Øystein Økter lover å ta med seerne på spennende skattejakter rundt om i Norden. Forhåpentligvis vil teamet også finne hittil ukjente biter av vår fortid.

Øystein Økter

Prosjektleder for 'Arkeologene', Øystein Økter

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Det er ny kunnskap om hvordan vi har hatt det før, og jo mer du kjenner fortiden din, jo bedre kjenner du deg selv, forteller en entusiastisk prosjektleder til NRK.no.

På kontoret hos NRK Østafjells i Porsgrunn sitter en spent prosjektleder. Øystein Økter er mannen som kom opp med konseptet og fikk grønt lys til å produsere tv-serien. Økter har hatt noen hektiske uker og måneder med planlegging.

Nå skal teamet reise rundt i Norden for å gjøre opptak. Produksjonsteamet kaller det en skattejakt i historien. Og det er nettopp det det skal bli.

Myteomspunnet

Arne Hjeltnes skal ta med seerne rundt om i Norge, Sverige og Danmark hvor de skal grave etter historie og forhåpentligvis oppdage nye gjenstander. Han håper seerne vil få mersmak for arkeologi.

– Arkeologi er jo spennende og myteomspunnet, litt sånn Indiana Jones-aktig, så det gjelder å holde trykket oppe og engasjere folk til å få lyst til å vite litt mer, forteller en engasjert Hjeltnes.

Det har vært mye planlegging og brainstorming for å utvikle hele åtte episoder om arkeologi. Med seg på laget har prosjektlederen Stine Bakkebø Hansen, Bo Lilledal Andersen, Harald Inderhaug, Nils Martin Brandvik, Frode Iversen og ikke minst Arne Hjeltnes.

Produksjon, "Arkeologene"

Her er 'Arkeologene' under opptak ved Vikingskipshuset i Oslo.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Programmet er en produksjon av NRK Østafjells og har vært under utvikling siden tidlig vår i fjor. Nå begynner de siste brikkene å falle på plass, men opptakene gjenstår.

I hver episode skal gjengen grave seg frem til nye funn. De skal til og med lete etter skatter i havet, nærmere bestemt en utgraving av skipsvrak på norskekysten. Og som om ikke det er nok skal tv-teamet dessuten innom Jotunheimen for å undersøke hva som finnes under deler av isbreene.

– Den episoden jeg gleder meg mest til, er når vi skal opp på Jotunheimen. Med breene som smelter nå så dukker jo oldsakene frem mens det smelter, smiler Økter i skjegget.

Prosjektlederen forstår at arkeologi kan være en utfordring å gjøre interessant for hvermannsen. Men han håper å avlive myten om at arkeologi kan virke som et litt kjedelig felt hvor de kun finner gamle steiner og spydspisser.

– Utfordringen vår er å få de som bare er sånn passe interessert, til å synes at dette er spennende. Men det er jo akkurat det vi har, at vi forteller at dette her, det er ikke bare kjedelig gravearbeid. Det er en av mytene vi skal avlive forøvrig.

Raritetskabinettet

Prosjektlederen håper å kunne friste seerne med et spesielt segment i programmet som skal hete «raritetskabinettet».

Der får seerne større innsikt i blant annet den eneste vikinghjelmen som er funnet, fruktbarhetssymbolet Venus fra Svinesund og ikke minst runepinner som er middelalderens form for tekstmeldinger.

Arkeolog Frode Iversen.

Arkeolog Frode Iversen gleder seg til folk får se programmet.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Økter sier at det ikke bare er i nåtiden at vi har sendt og mottatt meldinger.

– Der også er det et par saftige meldinger, det er ikke bare i dag vi hadde litt på kanten-meldinger per SMS, de hadde det da også. Bare at de rissa det inn på en pinne. Så den tror jeg kommer til å bli et høydepunkt, forteller prosjektlederen med et glimt i øyet.

Siste skrik fra fortiden

Arkeolog Frode Iversen skal være med i tv-skjermen sammen med Arne Hjeltnes. Han gleder seg til å vise arkeologi til hvermannsen.

– Det er helt supert å få jobbe sammen med NRK og lage et ordentlig bra program om arkeologi. Hvor arkeologene også får anledning til å presentere siste skrik fra fortiden.

Iversen trekker frem flere steder som han virkelig ser frem til å besøke. Men han innrømmer at episoden som skal omhandle demokrati, lover og bødler blir spennende. Og da særlig på Jæren hvor det eksisterte et tingsted.

Og når NRK.no spør Iversen om hva som er forskjellen mellom han og Indiana Jones svarer han kort og konsist:

– Jeg er nok høyere.