Hopp til innhold

– Kulturhistorie kan bli ødelagt

Unik bildesamling blir oppbevart på møterom i kjelleren på muséet.

Cecilie Authen.

Det er ikke plass i magasinet til Telemark Museums nyeste tilvekst i samlinga. Fotoarkivar Cecilie Authen fortviler over at bildesamlinga fra Jensen atelier / Haugen Foto i Skien, som er portretter fra Grenlands befolkning tilbake til 30-tallet, nå blir lagra i museets møterom i kjelleren.

Foto: Anita Moland / NRK

Lokalene til Telemark Museum er for dårlig og museet mangler nok folk til å ta vare på en av landets største bildesamling.

Cecilie Authen.

Fotoarkivar Cecilie Authen går gjennom noen av de mer enn to millioner bildene som skjuler seg bak 600 hyllemeter i magasinet til Telemark Museum.

Foto: Anita Moland / NRK

– Det eneste møterommet vi har er nå fylt opp med foto. Rommet er okkupert av fotosamlinger og det er ikke mulig å holde møter her, sier Cecilie Authen.

I tillegg har samlinga vokst seg så stor at det ikke lenger er plass til alle bildene.

– Trenger en betydelig oppdatering

På veggene i møterommet i kjelleren til museet i Skien ser vi antydning til mugg. En våre største kulturskatter befinner seg altså her, vegg i vegg med det egentlige arkivet som fotoarkivar Cecilie Authen har ansvaret for.

– Det er nesten 600 hyllemeter med fotomateriale. Mesteparten av Telemark Museums fotosamling står plassert her. Vi har kommet opp i cirka 2,3 millioner bilder og tilveksten i 2011 og 2012 har vært enorm og nå er det fullt i fotomagasinet, sier Authen.

Bak disse hyllemeterne er det 160 år med historie, ikke bare Telemarks, men hele landets og deler av verdenshistorien ligger her. Telemark Museum har en av landets største samlinger.

– Hele arkivverket har 2,7 millioner bilder og vi har altså 2,3 millioner av dem. Jeg er ansatt som fotoarkivar på en 80 prosents stilling, det er det eneste. Jeg skal ta hånd om hele samlingen, formidle den til publikum og digitalisere den. Jeg har også ansvaret for alle enhetene under Telemark Museum fra Bø til Kragerø, sier hun og legger til at de trenger en betydelig oppgradering av bevaringstilstanden.

– Du ser forvitringen

For at bildene skal overleve også de neste 160 åra, er det avgjørende at arkivet også har riktig luftfuktighet og temperatur. – Her er forholda ikke bra nok, sier Authen og viser oss en av skattene hun frykter kan bli borte for alltid.

– Dette er et daguerreotypi fra Kragerø fra rundt 1850 hvor vi har 18 studiekamerater som sitter og drikker og fester. De har sikkert bestått eksamen. Det er et veldig spesielt bilde i nasjonal sammenheng. På denne tiden skulle man ikke smile og man skulle i hvert fall ikke feste på bildene, så dette vet jeg er et veldig unikt bilde nasjonalt. Her kan du se at forvitringen begynner fra kanten, det er oksygen som slipper til, den gror seg innover mot midten og til slutt så ser man ikke noe på bildet, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cecilie Authen.

Cecilie Authen forteller at en kan se forvitring på noen av bildene i samlingen.

Foto: Anita Moland / NRK

– Fotosamlingen fortjener å bli tatt vare på

Hun mener at dersom myndighetene mener noe med å bevare denne skatten, må kommunene, fylket og staten gi dem mer penger. Authen skulle ønske at de ansvarlige tok seg en tur.

– Jeg kunne tenkt meg og vist de at det er litt fuktig på murveggen her, og rett og slett vist dem at det er fullt.

– Jeg føler at fotosamlingen fortjener at noen jobber hardt for å ta vare på den og formidle den videre, legger hun til.