Hopp til innhold

Kortere ventetid på nytt bryst

Sykehuset Telemark har klart å redusere ventetiden på brystrekonstruksjon etter brystkreft.

Brystkreft

Noen må vente opp til ti år for å få et nytt bryst.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Alf Tore Aas.

Alf Tore Aas tror sykehuset kan korte ned ventetiden ytterligere.

Foto: Christina Førli Aas / NRK
Hilde Irene Siversen

Hilde Irene Siversen kunne helst ønske at de som trenger en operasjon kunne fått det når de følte de var klare for det.

Foto: Christina Førli Aas / NRK

Mens ventetiden mange steder i landet er minst 5–6 år, og i noen tilfeller opp mot 10 år, har sykehuset i Skien klart å få ventetiden ned i 2 år. Det forteller avdelingsoverlege Alf Tore Aas til NRK.no.

– Vi har økt kapasiteten ganske betraktelig det siste året, slik at det ser ut til at vi får opererte 30 kvinner i år som behøver denne operasjonen.

Derfor kan kvinner som venter på å få rekonstruert brystet de mistet til kreften, nå komme inn til operasjon ved Sykehuset Telemark etter cirka to års ventetid.

– Per i dag har vi 57 personer som venter på operasjon og derav cirka to års ventetid. For et år siden var det over tre år, sier Aas.

Les også:

Foreslo max ett års ventetid

Det har vært stort fokus på den lange ventetiden for å få nytt bryst etter brystkreft i det siste. Brystkreftopererte kvinner har demonstrert med å vise frem arrene sine foran Stortinget.

Opposisjonspartiene har foreslått at ett års ventetid skal være et maximum, og at det offentlige må kjøpe plasser i det private eller i utlandet for å få unna køene, men forslaget fikk ikke flertall på Stortinget. Regjeringspartiene vil nemlig vente på en faglig utredning fra Helsedirektoratet som kommer nå den 23. mars.

– Press fra pasienter

Avdelingsoverlege ved avdeling for plastisk kirurgi ved Sykehuset Telemark, Alf Tore Aas, sier at presset fra pasientene har vært noe av grunnen til at de har økt kapasiteten på denne typen operasjoner.

– Det er vi selvfølgelig veldig glade for, sier Hilde Irene Siversen i Foreningen for brystkreftopererte i Grenland. Hun mener det er viktig at ventetiden går ned, særlig for de unge kvinnene.

– Det skjer noe med en når en må fjrne et bryst. det har noe med selvfølelsen din og gjøre, og med følelsen av å være kvinne. Vi ser det at det er flere og flere unge kvinner som får brystkreft og når man har passert 50 år så kan man klare seg på en annen måte enn en jente på 27 til 30 år som kanskje ikke er etablert enda. Iddellt sett vil vi at det ikke skal være noen ventetid, sier hun til NRK.no.

– Kan fordoble kapasiteten

Aas sier at de, ved Sykehuset Telemark, har potensial for å få ventetida ned i ett år, som opposisjonspartiene på Stortinget mener bør være et maximum.

– Jeg ser at det er mulig. Hvis vi får tilført mer ressurser så har vi mulighet til å minst fordoble kapasiteten her på sykehuset, sier han.